DOLAZE DO KUĆA

Tužan prizor u Istri: Izluđeni zbog žeđi, srna i mladunci došli do ljudi kako bi popili bar malo vode

Srneća obitelj živi iu malom zelenom području koje je ostalo nakon gradnje obližnjih vila i stambenih zgrada

Ilustracija

 Blickwinkel/Alamy/Alamy/Profimedia/Blickwinkel/Alamy/Alamy/Profimedia

U potrazi za vodom, srne iz šumskih predjela nadomak Opatije, često se spuštaju gotovo do mora. Iz dana u dan je diljem Opatijske rivijere sve toplije, a redakciji Novog lista se u petak javila čitateljica iz naselja Kosićevo u Opatiji i poslala dirljivi video kojega je tijekom ovog tjedna usred toplinskoga vala sasvim slučajno snimila njezina kći Luna Ivović. Video možete pogledati OVDJE.

U ranim jutarnjim satima 20. srpnja srna i njezino dvoje mladunčadi, spustili su se u naseljeno područje u potrazi za osvježenjem. Kako je ispričala čitateljica, inače obitavaju u malom zelenom području koje je ostalo nakon gradnje obližnjih vila i stambenih zgrada. Snimak je nastao na Kosićevu u Opatiji, na kraju nekadašnje slijepe ulice koja je graničila sa šumom. Srnice su zbunjene, žele preživjeti zajedno sa svojim mališanima i već godinama dolaze do samih kuća u potrazi za vodom, a ove nesnosne vrućine tijekom kojih “gori i nebo i zemlja” ih očito tjeraju sve bliže. Sami mještani naselja Kosićevo su nam potvrdili da im ostavljaju vodu i da se trude na sve načine olakšati im preživljavanje i ljetnu žegu bez kiše.

– Ovo je zeleno područje sve manje i manje i ne znam koliko srnica tamo živi, no vjerujem da bi ljubitelji prirode i udruge za zaštitu životinja vjerojatno mogle učiniti nešto da ih se pokuša smjestiti u neko šumovito područje gdje bi im život bio kvalitetniji. Jer ovakav je život za njih, koliko god snimljeni prizor srne s mladuncima u urbanoj zoni bio lijep, ali istovremeno i tužan, pravo mučenje – rekla je čitateljica Ksenija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 19:43