NEVJEROJATNO

Tvrtka godinama ispuštala otpadne vode i kanalizaciju u najveće europsko stanište dupina

Mjesto istjecanja izlijeva se direktno u ušće rijeke Teifi. koja je dom lososa, lampuge i vidre

Ilustracija

 Tomislav Kristo/Cropix

Tvrtka za vodoopskrbu i odvodnju iz Ujedinjenog Kraljevstva otvoreno je priznala da ispušta otpadne vode u blizini jednog od najvećih europskih staništa dupina. Da stvar bude još gora, ne rade to od jučer, nego gotovo deset godina. Zvuči nevjerojatno, ali se to zaista događa.

Riječ je o rijekama Teifi i Cardigan Bay u kojima žive zaštićene vrste, a koje su postupcima Welsh Watera direktno ugrožene, piše Green. Tvrtka je na desetke lokacija ispustila otpadne vode, a sve je priznala nakon što je BBC javnosti predstavio analizu kakvoće vode, pa nije bilo smisla negirati da su odgovorni za situaciju.

Jedna od tvornica nalazi se u gradu Cardigan u zapadnom Walesu, otkuda je istekla značajna količina otpada. Mjesto istjecanja iz ovog postrojenja za pročišćavanje izlijeva se direktno u ušće rijeke Teifi. koja je dom lososa, lampuge i vidre, te bi trebala biti zaštićena kao posebno područje očuvanja. Štoviše, rijeka se ulijeva u Cardigan Bay, važno stanište za oko 300 dobrih dupina.

Kombinirani kanalizacijski sustav pokriva veći dio Ujedinjenog Kraljevstva, što znači da kišnica i otpadna voda putuju kroz iste cijevi prije nego što budu pročišćene u postrojenjima za pročišćavanje otpadnih voda.

Tijekom ekstremnih vremenskih uvjeta, ispuštanje ove miješane otpadne vode u rijeke i mora dopušteno je preko oborinskih preljevnih cijevi, kako bi se spriječilo preopterećenje sustava.

Nedavna istraživanja otkrila su koliko često vodovodne tvrtke koriste preljeve za ispuštanje kanalizacije u blagim uvjetima, prije nego što se dosegne dopuštena razina preljeva. Ispuštanje otpadnih voda u takvim okolnostima je protuzakonito, navodi Euronews.

Bivši profesor na Sveučilištu u Londonu, Hammond dio je kampanje Windrush Against Sewage Pollution (WASP), jedne od mnogih lokalnih skupina formiranih zbog ove situacije. Analizirajući podatke koje je dostavio Welsh Water, otkrio je da Cardigan gotovo nikada nije pročišćavao količinu otpadnih voda koliko je trebao.

Prema dozvoli, mora tretirati 88 litara u sekundi prije izlijevanja. Međutim, postrojenje je nezakonito izlijevalo neobrađenu kanalizaciju kumulativno ukupno 1146 dana od početka 2018. do kraja svibnja 2023.

Welsh Water ne osporava ovu analizu i kaže da radi na rješavanju problema.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. lipanj 2024 12:53