MODERNA VREMENA

Tvrtka koja proizvodi pse-robote objavila: Imamo novi proizvod za njihovo zbližavanje s vlasnicima

Osmišljen je dizajn koji je veoma sličan onome za ljude, a koji će u prodaji biti ove krajem ove godine. Cijena još nije poznata
 Lucky Industries/Ferrari/Profimedia

To da postoji pas robot nije novost, jer tvrtka Sony svog ljubimca zvanog Aibo proizvodi još od 1999 godine. No, novost je što su sad objavili kako su osmislili način da ta naprava od plastike bude svog vlasniku još i bliža. Proizveli su Aibosling. Naime, obratili su se najstarijim dizajnerima nosiljki za bebe u Japanu i zamolili ih da naprave nosiljku na njhova robota. Oni su osmislili dizajn koji je veoma sličan onome za ljude, a koji će u prodaji biti ove krajem ove godine. Cijena još uvijek nije poznata.

Aibo je prvi put na tržište pušten 1999. godine. Njegovo ime na japanskom znači ljubav, ali je zapravo skraćenica od Artificial Intelligence roBOt. Riječ je o robotu koji se sam kreće, jer ima senzore koji mu omogućuju da otkriva prepreke. Prepoznaje svoje ime, naredbe koje dobiva, ali i svog vlasnika. Šarmantan je i energičan, a jako se voli igrati svojim igračkama, stoji u opisu na službenoj stranici.

image
Sony/Ferrari/Profimedia

Prednosti su mu jasne: ne jede, ne piški, ne kaki, ne treba ga voditi van u tri sata ujutro po snijegu, neće se razboljeti i priuštiti vam neprospavane noći od brige, kao ni financijske izdatke. No, jedina prednost koju mi vidimo je činjenica da neće umrijeti.

Cijena? Oko 20 tisuća kuna, a za njega se mogu kupiti posebno dizajnirane igračke te zdjelice za vodu i hranu. Ne znamo zašto bi ih čovjek kupio, kad ih robot ne koristi, ali to je valjda zbog boljeg osjećaja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 05:29