PRAVI MALI GRAD

U Baranji se tri godine gradio Kokingrad! Evo kako izgleda ovo neobično mjesto

Tamo živi i njihov zaštitar, pas Bobi, koji svoj posao shvaća izuzetno ozbiljno
 Obitelj Balaš

Taman kada ste pomislili „sve sam u životu vidio“ – shvatili ste da niste! Kokingrad je ono što još morate vidjeti kako biste rekli da ste vidjeli baš sve. Kokingrad ili preciznije rečeno grad za kokoške i pijetlove izgrađen je Baranji, a njegov izgled očarat će vas na prvu.

U selu Karanac živi obitelj Balaš koja ima svoje seljačko domaćinstvo Bakine čarolije. Tipičan život na selu odlučili su približiti i drugima, a kako se ljudi iz grada najčešće zanimaju za domaće životinje, ova je obitelj napravila Kokingrad. To je maleni gradić u kojem žive pernate životinje, a moderna arhitektura s daškom prošlosti životinjama je osigurala prilagođenu komunalnu infrastrukturu. Tu su ulice i putevi od cigli, imaju solarnu uličnu rasvjetu, ali i kafić Koko bar u kojem životinje jedu i piju.

Kokingrad ima i svoj hotel međunarodnog karaktera. Naime, u njemu borave različite vrste koka iz cijelog svijeta pa tako osim hrvatica, tu ima američkih brama koka, golovratih koka, minorki… Kako kokicama ne bi bilo dosadno, u hotel su im stigle i japanske i ruanske patke ali i nilske guske. Svi oni uživaju uz zvonik koji se oglašava svaki puta kada treba jesti ali i kada treba spavati. Dakako, koke ne mare puno za isti jer one imaju svoj ritam.

- Uz jeftinu struju, danas je važna i sigurnost pa smo im izgradili i security kućicu s krovnim prozorom. Tu živi labrador Bobi čiji je zadatak da čuva Kokingrad. Imamo i utvrdu u kojoj živi fazan sa svojom prijateljicom s kojom je u izvanbračnoj zajednici, a tu je i kapelica u koju smo smjestili minorke, to su koke koje još nemaju mužjaka. Ali ni to nije sve! Imamo i golubinji sokak kojeg čini gugu palača na dva kata, u kojem žive dva para golubova paunova, te svratište koje je zapravo mala kućica u koju navraćaju vrapčići i druge male vrste kako bi se prehranili - govori nam obitelj Balaš koju čine Sreto i Nikola, ali i gospođa Gordana koja pazi da svako pero bude na svojem mjestu.

Kokingrad je ukrašen brojnim detaljima, a toliko je lijep i praktičan da u njega rado svraćaju i druge pernate životinje. Sve je izgrađeno u voćnjaku ove obitelji, a osim što sve lijepo izgleda, praktično je jer obitelji Balaš svaki dan daje koje jaje više. Ova vesela baranjska obitelj turizmom se bavi više od deset godina, a kako su im gosti često pokazivali interes za životinjama, tako se i rodila ideja za Kokingrad. Izgradnja ovog novog grada na mapi Hrvatske trajalo je tri godine, a sve je rađeno ručno i detaljno.

U ovom neobičnom gradiću živi dvadesetak kokoši s pijetlovima, a tu je i devet pataka, dvije guske, šest golubova i dva fazana.

image
Obitelj Balaš
image
Obitelj Balaš
image
Obitelj Balaš
image
Obitelj Balaš
image
Obitelj Balaš
image
Obitelj Balaš
image
Obitelj Balaš
image
Obitelj Balaš
image
Obitelj Balaš
image
Obitelj Balaš
image
Obitelj Balaš
image
Obitelj Balaš
image
Obitelj Balaš

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. listopad 2022 08:04