ŠOKANTNO

U dvorištu kuće otrovana dva psa, jedan je bio terapijski: ‘Ne želim da se to ikome više dogodi...‘

Taj je osam godina bio pratnja djevojke s invaliditetom i posebnim potrebama

Ilustracija

 -/Ardea/Profimedia

U dvorištu obiteljske kuće u Španidigi kraj Rovinja, u istom su danu otrovana dva psa, od kojih je jedan osam godina bio pratnja djevojke s invaliditetom i posebnim potrebama. Novinare je o ovome obavijestila lasnica jednog od pasa, koja u ovom trenutku ne želi u javnost izići pod svojim imenom i prezimenom. Svjesna je, kaže, da iznošenjem priče ionako daje dovoljno podataka i da će se u priči lako prepoznati tko treba.

- Tome će sada biti skoro 2dvamjeseca. Radi se o namjernom trovanju psa koji je bio unutar dvorišta, vezan i u svojoj kućici. Liječili smo ga i agonija je trajala jedno tjedan dana ali, nažalost, pas nije preživio. Zvao se Titi. Radi se praktično o terapijskom psu labradoru, koji je bio pratnja mlade osobe s posebnim potrebama već osam godina. Taj pas je bio naša desna ruka, da tako kažem, budući da je djevojka slijepa, nijema i s fizičkim i mentalnim poteškoćama, objašnjava nam vlasnica i potvrđuje kako je policija obaviještena o ovom događaju, piše Istra24.

Prema njezinim riječima, otrovan je još jedan pas koji se nalazio u istom dvorištu, 20-30 metara udaljen od labradora. Radi se o njemačkom lovnom ptičaru njezinog supruga koji je također bio vezan i ne postoji mogućnost da su psi bili u kontaktu i eventualno prenijeli otrov jedan drugom. Pretpostavlja se, kaže vlasnica, da su oba psa otrovana u istom danu, ali je lovački pas preminuo nekoliko dana kasnije jer se, zahvaljujući snažnijoj konstituciji, dulje odupirao otrovu. Informaciju da se radi o trovanju dobili su od veterinara koji sumnja u otrov protiv miševa.

Vlasnica labradora kaže kako ne zna tko je mogao učiniti nešto ovako strašno.

- Policija trenutno radi na tome i za sada nemamo nikakve informacije. Mi u nekakvom direktnom sukobu s nekim nismo bili. To mogu biti i radnici koji su radili u susjedstvu, a mogu biti i lovci. Čujte, može biti i netko plaćen, bojim se da će ljudi za 100 eura svašta uraditi. Ne ulazim u to, nisam lovac, ali znam i da su lovci pomalo ljubomorni jedan na drugog, rekla je vlasnica, čiji je suprug lovac, a otrovani pas je bio aktivan u lovu.

Psi su se, prema opis vlasnice labradora, nalazili duboko u dvorištu i otrov nije bilo lako dobaciti do njih. Osoba koja je otrov postavila u blizinu pasa morala je, kaže ona, znati da se psi unutra nalaze i preskočiti ogradu.

- Još uvijek smo pod prevelikim dojmom. I nakon dva mjeseca mi je teško pričati o tome. Ne možemo zamisliti da to netko može napraviti ovakvom djetetu, ni da je najgori neprijatelj na svijetu - kaže i dodaje kako se tragedija jako negativno odražava i na dijete.

- Malo smo čekali da policija uradi svoj posao. Znate, ja nisam takav tip da idem u javnost, nisam nikada do sada, ali mislim da bi sugrađani trebali znati što se događa u njihovoj okolini. Ja ne znam gdje kvaka stoji i, iskreno ću reći, mene čak i ne zanima tko je to napravio, ali želim da se to ne ponovi nikom drugom. Ja znam da se trovanja pasa događaju na otvorenom, ali zgrožena sam time da se ovakvo nešto moglo dogoditi u zatvorenom prostoru dok nas nije bilo, namjerno i ciljano. Dvorište je s dvije strane omeđeno zidom visokim dva metra i nije lako u njega ući, ali tko hoće, hoće. Zbog toga sam i htjela reći što se dogodilo, rekla je na kraju vlasnica psa.

Prema njezinim riječima, policiji su predali sve neophodne informacije i nalaze koje je izdao veterinar i još uvijek čekaju povratnu informaciju, piše Istra24.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 08:31