UKV PROGRAM

U Imotskom počinje prva akcija kastracije mačaka s područja grada, lovke su već postavljene

Iz Udruge sv. Franjo Asiški građane mole da ne diraju klopke i da ne uznemiravaju životinje

Ilustracija

 Ivana Nobilo/Cropix

Iz Udruge za zaštitu životinja sv. Franjo Asiški iz Imotskog objavili su kako idućih dana kreću s programom kastracije slobodnoživućih mačaka s područja grada. Kastracije će se provoditi po UKV programu (uhvati - kastriraj –vrati), što je najjeftiniji, najhumaniji i najučinkovitiji način smanjenja broja uličnih mačaka i poboljšanja njihove kvalitete života, kažu iz udruge. Navode i razloge zašto je ove čupavce potrebno kastrirati.

Kastrirana mačka se, naime, neće se pariti par puta godišnje, njezino zdravlje će biti zaštićeno od mačjih zaraznih bolesti, a neće ni nekoliko puta godišnje imati mlade. Njen imunitet i opće stanje će biti bolji, neće prenositi zaraze koje nastaju zbog prenapučenosti mačaka na ograničenom području kao što je grad, neće se tući međusobno, uzrokovati buku i obilježavati mokraćom okolinu u kojoj borave.

- Cilj nam je ovom prvom akcijom kastrirati oko 30 mačaka. Pošto će na nekim lokacijama u užem centru grada biti postavljene lovke, odnosno, zamke za mačke, molimo sve sugrađane da iste ne diraju i da ne uznemiravaju mace - objavili su na Facebooku.

Podaci pokazuju kako tijekom sedam godina samo jedna mačka i njezino potomstvo mogu donijeti na svijet čak 420 000 mačića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. studeni 2023 13:31