NEDALEKO OD NAS

U Jadranskom moru viđena Sredozemna medvjedica: ‘Nadamo se da ćemo je uskoro vidjeti i kod nas‘

Ova je vrsta, prema kriterijima Međunarodne unije za očuvanje prirode, regionalno izumrla u našem moru

Sredozemna medvjedica

 

 Facebook

Kad se u Jadranskom moru pojavi sredozemna medvjedica, svi se oduševe. Kako i ne bi kad je riječ o jednoj od najugroženijih vrsta sisavaca na svijetu. Na svijetu ih, procjenjuje se, živi tek 600. Stoga, kad je objavljeno da su viđene južno od nas, svi su bili oduševljeni.

- Nova viđenja i nove snimke sredozemne medvjedice iz Albanije! U Nacionalnom parku Karaburun-Sazan medvjedica je snimljena kako se – hrani, dok ju je Spearfishing Albania Team snimio u podmorju. Nadamo se da ćemo uskoro sličnu veselu vijest imati i uz našu obalu - napisali su i udruge BIOM.

Ova je vrsta, prema kriterijima Međunarodne unije za očuvanje prirode, regionalno izumrla u Jadranu. Prvi put, nakon dugo vremena, viđena je 2005 godine, pokraj Silbe.

- Ta medvjedica je umrla prirodnom smrću u kolovozu 2014. godine, a nakon toga su u Jadranu zabilježena sporadična opažanja sredozemne medvjedice. Zbog nedostatka fotografskog materijala, interpretacija takvih događaja može biti samo hipotetska. Vjerojatno je da jedinke koje dolaze iz obližnjih kolonija Jonskog i Egejskog mora ulaze u Jadransko more, zadržavajući se samo ograničeno vrijeme prije povratka u ostatak Sredozemlja. Slična pojavljivanja sredozemnih medvjedica također su opisana u drugim područjima gdje se ova vrsta smatra regionalno izumrlom - ističu iz Instituta Plavi svijet.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:30