DIVAN PRIZOR

U Jadranskom moru viđena sredozemna medvjedica: ‘Želimo joj mirno more i da nam se zadrži‘

Građani i turisti su zamoljeni da, ako sretnu ovu životinju, drže distancu i ne uznemiravaju je

Ilustracija

 Alon Meir/Alamy/Alamy/Profimedia

Centar za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore objavio je kako je u crnogorskom primorju nakon više od 50 godina viđena sredozemna medvjedica. Najugroženiji sisavac Mediterana, čija se ukupna brojnost procjenjuje na svega 700 životinja, viđen je u blizini Ulcinja.

- U Crnoj Gori sredozemna medvjedica je strogo zaštićena vrsta. Apeliramo na građane i turiste koji posjećuju naše primorje da, ako sretnu ovo divno i ugroženo stvorenje, da ga ne uznemiravaju. Slučajne susreta sa sredozemnom medvjedicom nam možete prijaviti kako bismo mogli da pratimo i provjeravamo njeno prisustvo i sigurnost. Sredozemnoj medvjedici želimo mirno more i da nam se zadrži - objavili su na Facebooku.

Svaki put kad netko vidi ovo divno stvorenje u Jadranu, ljude se uvijek moli da životinju puste na miru. Nažalost, takvo što je nužno jer su mnogo puta do sada ljudi dolazili preblizu životinjama ili ih čak zlostavljali kako bi napravili dobru fotografiju s godišnjeg odmora. Mnoge su životinje time traumatizirane i više se ne približavaju obali.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. lipanj 2024 10:23