UZNEMIRUJUĆI PRIZORI

U jednoj noći ubijeno 50 mačaka. "Pomozite nam, zaustavite trovače! Ovo im nije prvi put..."

 Privatni album

- Ne znam o kojem se otrovu radi, no brz je. U samo jednoj noći otrovano je više od 50 mačića. Nije to prvi put. Policiju sam zvala, rekla sam im da sumnjam na neke ljude, zbog ranijih trovanja i incidenata, no nisu poduzeli ništa. Čak nisu ni uzeli neku životinju na obdukciju - jada nam se gospođa iz Banjola na Rabu (podaci poznati redakciji), koja godinama vodi računa o napuštenim, ničijim mačkama. Radi to posve sama, bez da joj pomaže itko s otoka. Ističe kako su sve životinje kastrirane, uredno hranjene te ih, ako se pojavi neki zdravstveni problem, vodi do veterinara.

Trovanje se dogodilo prije desetak dana. Počinitelj je, smatra ona, morao ući u njeno dvorište tijekom noći i ostaviti otrov, jer su nastradale životinje koje zapravo i ne odlaze iz njenog dvorišta. Nagađa kako je riječ o nekom insekticidu.

image
Privatni album

- U dvorištu hranim mace, tamo su im kućice. Mazne su i pitome, uživaju izležavajući se na suncu. One zaista nikome ne smetaju. Odnosno, ne bi trebale. Jednom ih je susjed gađao kamenjem, jer su mu smetale, iako su na mojem zemljištu. Prije nekoliko godina je drugi susjed kolcem ubio nekoliko mačaka, a trovanja se ponavljaju. Nikad se ništa nije poduzelo da se zaustavi trovanje i ubijanje, ali ja sam sad odlučna ovo provesti do kraja - kaže nam gospođa, koja razmatra da, ako policija ništa ne poduzme, učini daljnje pravne korake. Neće odustati jer je svjesna: pomračeni um koji je ovo napravio, učinit će to opet. I opet. I opet.

- Imam udrugu, udomljavam te mace. Ljudi, a to su najviše turisti, znaju mi ih donijeti sa svih strana otoka. Ja brinem o njima i tražim im dom. Ove godine je to išlo slabije, zbog pandemije, a mačića je došlo više. Zato ih je i bilo toliko. No, bile su paženi i maženi, pitomi kao i sve moje mace. Nikakvu štetu nisu te životinjice radile, dapače, svi znamo da su one korisne zbog toga što su lovci - zaključuje gospođa.

image
Privatni album

Obratili smo se policiji, kako bismo saznali što su točno radili zadnjih desetak dana, otkako im je prijavljeno trovanje. Za njega je, samo da napomenemo, po Kaznenom zakonu određena mogućnost zatvorske kazne od godine dana. Evo njihova cijelog odgovora:

- Policijska postaja Rab prije nekoliko dana zaprimila prijavu o navodnom trovanju više broja mačaka na području otoka Raba. U tijeku je kriminalističko istraživanje kako bi se utvrdile sve činjenice i okolnosti ovog događaja - stoji u odgovoru kojeg su nam poslali.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:18