POGLEDAJTE MALENE

U more pustili ličinke koje su se izvalile u njihovom akvariju, a jajašca su im donijeli ribari

Ovoga puta im je u toj akciji, koju obavljaju svake godine, pomogla volonterka iz Španjolske
 Screenshot Facebook

Iz pulskog akvarija objavili su kako su prošlog tjedna u more vratili ličinke lignje, baš kao što su to radili i proteklih godina. Ovoga puta im je u tome pomogla volonterka iz Španjolske.

Riječ je o malenim lignjama koje su se tog tjedna uspješno izvalile u akvariju i nije bilo nikakve potrebe da tamo ostaju. Zbog toga ih se, svaki put kad se uspješno izvale, vrati u Jadransko more. One su, zapravo, od tamo i došle.

- Ovim putem zahvaljujemo se ribarima koji su nam dostavili jajašca lignji prikupljenih s različitih ribarskih alata (mreža, vrša i slično). Bez odgovarajuće cirkulacije vode te nakupina jajašaca propadaju, stoga je inkubacija od približno tri tjedna u akvariju neophodna za njihov rast i razvoj. Zanimljivo je da ličinke (dakle, one velike svega jedan centimetar), poput odraslih jedinki mijenjaju boju putem specijaliziranih stanica (kromatofora) - objavili su iz akvarija, u kojem vrijedno rade i na oporavku brojnih vrsta iz Jadrana. Ne samo da spašavaju jajašca lignji, nego i glavate želve, periske...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 20:46