VELIKA MAČKA

U Nacionalnom parku automobil naletio na risa, radnici zvali u pomoć

Radi se o odraslom mužjaku teškom 20 kilograma, koji je operiran i dobro se oporavlja

Ozlijeđeni ris

 Nacionalni park Đerdap

Mediji u susjednoj Srbiji zadnjih su se dana raspisali o fantomskoj panteri, za koju na kraju nije službeno ni potvrđeno da je postojala, ali u utorak su objavili kako je u toj zemlji spašena jedna druga velika mačka. Riječ je o životinji koja je ugrožena i zato je njeno spašavanje velika vijest: život je spašen jednom prekrasnom risu.

Nesretna životinja nastradala je u Nacionanom parku Đerdap, kada je na nju naletio automobil. Iz tog parka pohvalili su se kako su mačku spasila zbog svoje ‘brze i adekvatne akcije‘.

- Svega par sati bilo je potrebno da se nakon informacije da je na Đerdapskoj magistrali povrijeđen ris, da ova zvijer iz porodice mačaka, inače strogo zaštićena vrsta, bude pronađena i dovezena u ZOO vrtu u Boru, gdje joj je pružena odgovarajuća veterinarska pomoć i njega. Oporavak povrijeđene životinje je u tijeku i ona će nakon oporavka biti vraćena u nacionalni park - stoji u objavi na službenoj stranici parka.

image
Nacionalni park Đerdap

Informaciju su im dojavili radnici Strabaga koji su između dva tunela na magistrali vidjeli ozlijeđenu životinju. Na teren su odmah izašli zaposlenici parka, koji su veliku mačku bez problema našli, jer je ležala uz rub prometnice.

- Prema informaciji koju smo dobili, ris se nakon operacije dobro oporavlja. O ovome smo obavijestili nadležne institucije. Riječ je o odraslom mužjaku koji ima oko 20 kilograma - kažu nam iz parka.

Procjenjuje se kako na području kojim oni upravljaju živi između 10 i 12 risova. Ta vrsta mačke je u Srbiji zaštićena zakonom, a lov na nju je strogo zabranjen. Jednako tako je i u našoj zemlji, u kojoj se zadnjih nekoliko godina provodi projekt repopularizacije risova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 17:52