ŠČITARJEVO

U obilazak starog rimskog grada s kućnim ljubimcima? Može, a ovoga puta i - besplatno

Vikendom su psi na nalazištu uobičajen prizor i nikome ni najmanje ne smetaju, kažu iz Arheološkog muzeja

Ilustracija

 Daniel Requena Lambert/Alamy/Alamy/Profimedia

Arheološki park Andautonija u Ščitarjevu, gdje se nalaze ostaci dijela rimskog grada, za vikend ima bogat program. Za nedjelju 15. svibnja zaposlenici su isplanirali brojne radionice i igraonice. Ulaz je besplatan, a ljubimci su dobrodošli.

- Kod nas je oduvijek tako, psi i mačke su nam dragi gosti. Obično nam vikendom dolaze obitelji koje dovedu pse. Kako je park na otvorenom, nikome oni ne smetaju, a njima je nalazište zanimljiva novost. Prije nekoliko godina čak smo i imali jedno poseban događaj čija je tema bio odnos prema ljubimcima u rimsko doba - kaže Nikoleta Perok, viša kustosica Arheološkog muzeja i dodaje kako njihovi zaposlenici koji rade u Ščitarjevu znaju dovesti pse sa sobom na posao, tako da je atmosfera uvijek pet friendly.

No, što ako neki pas odluči 'obilježiti' ostatak građevine?

- Znaju doći seoski psi, oni koji sami šetaju, pa nam ostave "podsjetnice" na tlu. Ne može se to spriječiti, iako imamo ogradu. No, primijetili smo da nitko od njih nikad ne 'obilježi' neku građevinu. Uvijek se šalimo da su po tom pitanju veoma kulturni. Što se pasa koji nam posjetitelji dovode tiče, oni su prekrasni i nije nam se dogodilo da neki od njih uopće nešto obavi na prostoru parka - pojašnjava Nikoleta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 01:20