BIORAZNOLIKOST

U Osijeku počeo znanstveni skup ‘Kopački rit - jučer, danas, sutra‘

Na skupu je najavljeno 68 izlaganja, a među ostalim govorit će se o fauni šišmiša istočne Slavonije i Baranje

Prizor iz Kopačkog rita

 Davor Javorovic/Zuma Press/Profimedia

Više od 60 znanstvenih i stručnih izlaganja bit će predstavljeno na dvodnevnome međunarodnom simpoziju "Kopački rit - jučer, danas, sutra", koji je u četvrtak počeo na osječkom Ekonomskom fakultetu.

Ravnatelj Javne ustanove Parka prirode Kopačkoga rita Ivo Bašić istaknuo je da su takvi skupovi važni radi promicanja multidisciplinarnog pristupa temama vezanim uz bioraznolikost i ekologiju te radi okupljanja znanstvenika iz tog područja koji u izlaganjima donose i određena rješenja.

Kroz ovakve skupove se promovira važnost bioraznolikosti te zaštite prirode i staništa određenih vrsta, a tijekom skupa pokušat ćemo se fokusirati na promišljanje i značaj svakog pojedinca koji i s malim svakodnevnim promjenama može bitno pridonijeti procesu zaštite prirode, rekao je Bašić.

Iako se često govori da Hrvatska ima iznimno očuvanu prirodu, Bašić smatra kako neki trendovi govore i drukčije jer je globalna kriza bioraznolikosti prisutna i u Hrvatskoj pa će se u suradnji s mjerodavnim institucijama nastojati povećati postotak zaštićenih područja u kontinentalnom dijelu.

Znatan dio iduće europske financijske perspektive bit će vezan za zaštitu prirode i staništa pa i kroz ovaj simpozij želimo pokazati da se za to pripremamo kako bismo u budućnosti povukli što više financijskih sredstava za te svrhe, dodao je Bašić.

Na skupu je najavljeno 68 izlaganja, a među ostalim govorit će se o fauni šišmiša istočne Slavonije i Baranje, održivom turizmu u Parku prirode Kopačkome ritu te o upravljanju rizicima i krajobraznom planiranju u parkovima prirode.

Uz Javnu ustanovu Park prirode Kopački rit, skup organizira nekoliko sastavnica osječkoga Sveučilišta te Agencija za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Osječko-baranjske županije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:14