SPASITE ŽIVOTE

U ovim vrelim danima ne zaboravite divlje i napuštene životinje! Ostavite im posudu s vodom...

Nije bitno gdje se posude nalaze i kakve su, važno je samo da nisu prazne. Ako je moguće, dobro je u njih staviti poneki kamen
 Anja Uhlemeyer-wrona/Alamy/Alamy/Profimedia

Vrućine mnogima od nas izrazito smetaju zadnjih dana, no daleko su problematičnije našim ljubimcima. Oni imaju sreću, pa imaju nas, koji dajemo sve od sebe da izdrže: klime i ventilatori najbolji su nam prijatelji, kupili smo podloške za rashlađivanje, stavljamo led u zdjelice s vodom, kao i mokre krpe na trbuščiće. Zahvaljujući svemu što radimo, naši će ljubimci biti dobro. No, što je sa životinja vani? Divljima, ali i onima koji nemaju vlasnike?

Jasno je da maci na ulici, ježu ili ptici nećemo staviti mokru krpu na trbuh, ali možemo učiniti ono minimalno, ali životno važno: pobrinuti se da imaju vode. Sve će pomoći: posuda na balkonu ili u parku, nevažno kako izgleda i koliko je stara, bitno samo da je puna vode. Posebno je za vrelih dana potrebno pripaziti da u njoj uvijek ima nešto za piće, tako da je treba redovito obići i dodati tekućine u nju. Ako je moguće, bilo bi dobro u nju staviti i nekakav kamen, tako da se i insekti, među kojima su i pčele, mogu normalno napiti.

Stručnjaci upozoravaju kako je životinjama sve teže doći do vode. U gradovima se može vidjeti kako, primjerice, vrane piju vodu koja kaplje iz klimatizacijskih uređaja, no to ne čine druge ptice, a životinjama koje ne lete ta je opcija nedostupna. Javnih česmi u Zagrebu, ali i diljem naše zemlje, nema previše, tako da životinje doslovno umiru od žeđi.

Pogledajte reakcije na vodu nekih jako žednih životinja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:43