TO JE LJUBAV

U ovoj zemlji živi oko 3,4 milijuna ljubimaca, a u krizi vlasnici na njih i dalje troše kao i prije

Ne samo na veterinara i hranu, nego se kupuju i stvari koje nisu nužne za svakodnevni život

Ilustracija

 Ezequiel Becerra/Afp

Belgijancima je zaista stalo do njihovih ljubimaca, a više od polovine obitelji u toj zemlji ima jednog ili više njih. Zapravo, podaci pokazuju da prosječno u svakom kućanstvu žive tri ljubimca. Procjenjuje se kako u državi živi oko 3,4 milijuna pasa i mačaka, a sve to košta. Koliko? Prosječno vlasnici troše oko 1250 eura godišnje na svakog ljubimca. To, kako piše Brussels times, uključuje hranu, cijepljenje i razne potrepštine.

No, troškovi rastu, sve poskupljuje, a stvari za kućne ljubimce kao da su najviše poskupjele. U toj zemlji je ove godine svaki posjet veterinaru za više od 20 posto skuplji nego prošle godine. Tako, recimo, za magnetnu rezonancu psa treba izdvojiti oko 1200 eura, a ako ljubimac treba kemoterapiju, troškovi skaču na više tisuća eura.

No, činjenica da je medicinska skrb za njihove ljubimce sada skuplja nije zaustavila Belgijance da troše na sve one stvari koje vlasnici smatraju nužnima. Znate, one za koje psi baš i ne mare, ali mi koji živimo s njima smo uvjereni da im baš one trebaju. Odjeća, ogrlice s njihovim imenima, torbe za nošenje, krevetići, ležaljke... Nema kraja tom popisu.

Podaci pokazuju da, unatoč općim poskupljenjima, nije došlo do značajnog pada kad je riječ o kupovini stvari koje se ne smatraju nužnima. Jasno je da će prodaja hrane biti jednaka čak i u krizi, no zanimljivo je da se i u teškim vremenima kupuju sve one sitnice koje život naših pasa čine ugodnijima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 02:32