JEDINSTVENO

U Parku prirode počinje izgradnja promatračnice za ptice nevjerojatnog izgleda

Objekt će niknuti na mjestu preko kojeg lete brojne migrantske vrste, što je inspiriralo arhitekta

Izgled buduće promatračnice

 Foto: Park prirode Učka

U Parku prirode Učka počinje gradnja promatračnice za ptice. Logično je to s obzirom na činjenicu da je u parku zabilježeno više od 170 vrsta ptica, tako da svi ljubitelji tih životinja itekako znaju da je ovaj park idealan za njihovo promatranje. Izgled promatračnice i planinarskog skloništa osmislio je riječi arhitekt Ivan Juretić. Izgradnja će trajati oko godinu dana, tako da će prvi promatrači ptica u nju stupiti u svibnju iduće godine.

Objekti, a riječ je o dva, smješteni su bap na mjestu preko kojeg lete brojne migrantske vrste ptica, čime je svima osiguran vrhunski pogled na njih. Naravno, u ono doba godine kada tim putem prolaze. Ta zanimljivost Juretića je inspirirala da stvori prostor koji će biti polivalentan: u manjem će se spavati, u iz većeg će se promatrati ptice i održavati brojne radionice o njima.

Zanimljiv je izgled vanjski izgled objekta. Zidovi napravljeni su od suhih grana, pa će dom izgledati kao gnijezdo. U njemu će moći spavati 4 do 6 ljudi, a važno je to da se vodilo računa o ekološkom aspektu prostora.

U cijeli projekt će se uključiti i udruga BIOM, koja će izraditi edukativne i informativne materijale, a njihovi stručnjaci vodit će i niz radionica vezanih za ptice

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. prosinac 2023 19:35