Hazel i Chompy

U prirodu puštena dva dabra: Nisu se još sreli, ali svi se nadaju nekoj romansi među njima

Diljem zemlje su živjeli do 16 stoljeća, kada je vrsta gotovo pa nestala zbog lova

Dabar

 -/Ardea/Profimedia

Praktično donedavno dabrovi nisu bili omiljene životinje, no njihov se imidž u javnosti promijenio. Ljudi su nekada smatrali da je jedino dobro od njih krzno, zbog čega su ih nemilice izlovljavali, ali njihova sklonost arhitekturi nije bila cijenjena. Ni najmanje. Danas znamo da dabrovi stvaraju jezerca i potoke, što donosi niz koristi: od toga što je manji rizik od poplave pa do širenja močvara.

Pošto su danas omiljeni, ne čudi što je veliki interes izazvala vijest da su dva dabra puštena u Hampshireu u Velikoj Britaniji, gdje ih nije bilo za vidjeti zadnjih nekoliko stotina godina. Svi se nadaju da je ovo početak repopulacije na tom području. Maleni čupavci dobili su imena Hazel i Chompy. Još uvijek se nisu susreli, jer su pušteni na različitim dijelovima imanja Ewhurst u blizini Basingstokea. Vlasnica imanja je glumica Mandy Lieu, koja je skriva oduševljenje ovim životinjama.

- Bilo je prilično izazovno naučiti što trebaju, kako utječu na okoliš i korist koju oni donose drugim biljkama i životinjama - istaknula je Lieu, piše Independent.

Dabrovi su do 16. stoljeća živjeli diljem te zemlje, no onda su doslovno istrijebljeni zbog krzna i mesa. Danas u divljini žive samo u rijekama Škotske i Engleske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 17:31