MOŽE NARASTI DO 11 M

U pulskom akvatoriju viđena golema psina, druga najveća riba na svijetu: ‘Nemojte ju uznemiravati‘

Ova za ljude potpuno bezopasna živi uz obalu, ali i u otvorenom moru svih mora i oceana

Golema psina snimljena u pulskom akvatoriju

 Screenshot Facebook/

Iz pulskog akvarija su objavili kako je u četvrtak u 7.25 sati u pulskom akvatoriju viđena golema psina (Cetorhinus maximus). Ta bezopasna vrsta morskog psa plivala je kraj Galebovih stijena, a snimila ju je njihova zaposlenica Danijela Mioković.

- Golema psina rijetka je, ali stalno prisutna vrsta u istočnom Jadranu, ponajviše u vrlo produktivnom sjevernom Jadranu koji općenito ima ciklonalnu cirkulaciju te periodički dotok oligotrofne vode iz južnog i srednjeg Jadrana. Hrani se isključivo planktonskim organizmima. Istraživanja su pokazala da na njihovu povećanu pojavu ne utječu izravno promjene temperature i saliniteta već prisutnost sićušnih račića, kopepoda, posebice Calanus helgolandicus - kažu iz akvarija.

Ova vrsta morskog psa živi uz obalu, ali i u otvorenom moru svih mora i oceana. Riječ je od drugoj najvećoj vrsti ribe, iza kitopsine, koja u psrojeku naraste do 8 i pol metara u dužinu, a može dosegnuti i do 11 metara. To prati i pozamašna masa pa tako golema psina može težiti i do pet tona.

Izrazito je sezonska vrsta koja u jesen nestaje, a zimi ih se rijetko viđa. Jedno od objašnjenja je da migrira u duboke vode kako bi ili hibernirali ili se i dalje hranili dubokomorskim zooplanktonom

- Golema psina strogo je zaštićena vrsta te apeliramo na sve ribare i brodice da je ne uznemiravaju - poručili su.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:09