DOBRODOŠLI

U skloništu za slonove na svijet došli maleni blizanaci. To je pravo čudo!

Izgledi da slonovi dobiju blizance iznose samo jedan posto, a većinu njih na svijet donose divlje afričke slonice
Blizanci s mamom
 Xinhua/Xinhua News/Profimedia

U skloništu za slonove na Šri Lanki na svijet su u utorak, prvi put u gotovo 80 godina, došli blizanci, objavila je udruga za zaštitu divljih životinja.


Reuters piše da je u skloništu za slonove Pinnawala 25-godišnja slonica po imenu Surangi na svijet donijela blizance. Ponosni otac je 17-godišnji slon po imenu Pandu, također jedan od korisnika skloništa.


"I slonići i njihova majka su dobro. Bebe su relativno malene, ali su zdrave", rekla je BBC-ju Renuka Bandaranaike, voditeljica Pinnawale, dodavši da se ovako nešto događa vrlo rijetko.

image
Maleni blizanci
Afp/Afp/Profimedia


Stručnjak za slonove Jayantha Jayewardene kaže da je riječ o prvim blizancima slonova okoćenim na Šri Lanki od 1941. godine.


Prvi poznati slonovi blizanci na svijet su došli u divljini, u nacionalnom parku Minneriya koji se nalazi na istoku Šri Lanke.


Po podacima Društva za zaštitu životinja izgledi da slonovi dobiju blizance iznose samo jedan posto, a većinu blizanaca na svijet donose divlje afričke slonice.


Tijekom života slonice mogu okotiti između četiri i pet mladih, a trudnoća u nekih vrsta traje i po 22 mjeseca.


Sklonište za slonove Pinnawala utemeljeno je 1975. Svrha mu je spasiti ozlijeđene slonove i napuštene mladunce koji bi u divljini bili osuđeni na sigurnu smrt.


U Pinnawali je trenutačno više od 90 slonova, a sada su na popis dodani i blizanci, ponosno je rekla Bandaranaike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 16:17