DOBRO DOŠČA U JADRAN

U sklopu Eastern Adriatic projekta stvorit će se preduvjeti za naseljavanje sredozemne medvjedice

Kako bi se to postiglo stručnjaci iz Albanije, Crne Gore i Hrvatske će biti obučeni i educirani
 Goran Sebelic/Cropix

Sredozemna medvjedica (Monachus monachus) je najrjeđi tuljan na svijetu i najugroženiji morski sisavac Europe. Prema najpouzdanijim procjenama, na cijelom svijetu postoji manje od 700 jedinki, a na području istočnog dijela Jadranskog mora su zabilježena samo povremena opažanja.

U grčkom dijelu Jonskog mora se nalazi populacija koja se aktivno reproducira i smatra se da se provedbom Eastern Adriatic Monk Seal Project-a može pridonijeti stvaranju preduvjeta za njeno širenje u Hrvatsku i susjedne zemlje, ali prvenstveno prikupljanju dodatnih znanja o stanju sredozemne medvjedice na području istočnog Jadrana, identifikaciji adekvatnih lokacija za odmor i podizanje mladih te stvaranje odgovarajućih preporuka za zaštitu!

Kako bi se to postiglo, u suradnji s grčkim MOm-om i EuroNatur-om suradnici iz Albanije, Crne Gore i Hrvatske će biti obučeni i educirani kako bi dugoročno mogli preuzeti odgovornost i imati kapacitete za provođenje monitoringa vrste i njenih staništa, uz podršku lokalne mreže za informiranje i međunarodnih stručnjaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 20:07