MILIJUNSKA ŠTETA

U sudaru s pticom oštećen zrakoplov Iberije, pogledajte šokantan prizor s Barajasa

Pri slijetanju ETF Airwaysa u Bremen zec je usisan u motor zrakoplova. Došlo je do milijunske štete, ali i dodatnih troškova
Udar ptice u zrakoplov
 Controladores Aéreos/Twitter

Zrakoplov tipa A350-900 španjolskog nacionalnog avioprijevoznika Iberia u utorak je imao sudar s pticom pri slijetanju u madridsku zračnu luku na letu iz Bogote, piše Croatian Aviation.

Radi se o dvije godine starom zrakoplovu koji je nakon 9 sati i 20 minuta leta u finalnom prilazu madridskoj zračnoj luci pogodio veću pticu koja je značajno oštetila nos zrakoplova. Posada je nastavila s prilazom te je uspješno, bez problema, sletjela u Madrid.

'Bird strike' ne događa se rijetko. Ovog ljeta dva su hrvatska avioprijevoznika, ETF Airways i Trade Air, imali bliske susrete sa životinjama, piše Croatian Aviation.

Trade Air je 9. svibnja ove godine pri polijetanju iz Ljubljane prema Funchalu imao udar ptica. Zrakoplov se vratio u Ljubljanu ubrzo nakon polijetanja a putnici su nastavili putovanje prema Portugalu s drugim zrakoplovom. Nakon provedene inspekcije, utvrđeno je kako značajnih oštećenja nije bilo.

image
Tragovi krvi na krilu A330-300 Korean Aira

Isti avioprijevoznik nije imao sreće nekoliko tjedana kasnije kada je u švedskom Malmöu, pri polijetanju, motor zrakoplova usisao nekoliko zečeva pri čemu je došlo do većeg oštećenja na jednom od motora.

ETF Airways također je imao "rabbit strike". 2. kolovoza ove godine pri slijetanju u Bremen zec je usisan u motor zrakoplova pri čemu je došlo do višemilijunske štete na samom motoru, ali i dodatnih troškova u organizaciji zamjenskog zrakoplova, pozicioniranja posade i najma zamjenskog motora.

U studenome 2019. godine A330-300 Korean Aira prilikom slijetanja iz Seula u Zagreb u prilazu je također imao bird strike, no došlo je do blagog oštećenja na krilu koje nije utjecalo na sigurnost odnosno plovidbenost zrakoplova, pa je nakon kratkog pregleda povratni let prema Seulu odrađen bez problema.

Valja istaknuti kako sve aviokompanije imaju razrađene precizne procedure koje se primjenjuju u slučaju udara ptice ili zeca. Zračne luke pokušavaju na sve moguće načine rastjerati divlje životinje s aerodromskih površina kako ne bi došlo do sudara sa zrakoplovima prilikom slijetanja i polijetanja. Upravo iz tog razloga službe u vozilima izlaze na uzletno-sletnu stazu gdje sirenama i hitcima u zrak rastjeravaju životinje.

U srpnju je A350 Qatar Airwaysa sletio je u Zagreb odakle je nastavio putovanje prema Houstonu. Brojni ljubitelji avijacije otišli su do aerodroma kako bi kamerama zabilježili prvi dolazak ovog tipa zrakoplova u Zagreb, a jedan od njih snimio je zeca.

image
Zec u štićenom prostoru zagrebačke zračne luke

Jasno je da se radi o iznimno velikoj površini koju je teško kontinuirano imati pod kontrolom, no zec koji slobodno šeće po operativnim površinama i uzletno-sletnoj stazi svakako ugrožava sigurnost operacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 09:21