KOJA IDEJA!

U tijeku su testiranja padobrana - za pse! Evo čemu bi to trebalo služiti...

Autori ovog rješenja očekuju kako će za njega biti zainteresirani mnogi, jer ima niz primjena
 Tv Zvezda/East2west News/Profimedia

Padobranski sustav za desant pasa treba biti testiran do kraja ove godine, rečeno je iz ruskog holdinga Tehnodinamika, piše Russia Beyond.

- Ovakav se sustav prvi put testira u Rusiji. Do sada je napravljena projektna dokumentacija i provedena su preliminarna testiranja. Državni centar za letna ispitivanja Ministarstva obrane preopterećen je, ima puno nove tehnike. Ali ako uspijemo provesti državna testiranja ove godine, u tom bi slučaju naredne naš sustav mogao biti primljen u naoružanje i trebala bi početi serijska proizvodnja - rekao je glavni konstruktor padobranskih sustava Tehnodinamike Aleksej Kozina, prenijeli su ruski mediji.

Padobran za pse stvoren je kao dopuna novom sustavu za desant s velikih visina, čiji se četverogodišnji razvoj bliži kraju, i treba poboljšati njegove mogućnosti. Namijenjen je svakoj životinji težine do 45 kilograma i pričvršćuje se za padobranski sustav kinologa. Ako on nema iskustva sa skakanjem, njegov sustav se, pak, pričvršćuje za tandemski padobran instruktora.

Prema rezultatima preliminarnih testiranja, pas podnosi skok kako treba, poslije slijetanja se osjeća dobro i spreman je ispuniti postavljene zadatke, dodao je Kozin.

U Tehnodinamici vjeruju da će osim Ministarstva obrane za novi padobranski sustav biti zainteresirani i drugi - primjerice, oni koji koriste pse tragače.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 23:37