POMOĆ PTICAMA

U Zagrebačkoj županiji spremni na povratak čigri: Na jezero su im postavili plutajući otok

Prošlogodišnje oluje su potrgale sidra i otpuhale ponton gotovo do obale
 JU Zeleni prsten

Iz JU Zeleni Prsten objavili su kako su postavili platforme za gniježđenje čigri na jezeru Siromaja 2 i na taj način sve pripremili za njihov povratak. Zajedno s kolegama iz Javne ustanove Priroda grada Zagreba, umjetni plutajući otok izrađen kroz projekt ČIGRA pripremljen je za još jednu sezonu gniježđenja, kako bi i dalje bio kvalitetna zamjena za prirodne otoke na rijeci Savi koji više nisu pogodni za gniježđenje, poručili su.

- Nakon što su nam prošlogodišnje oluje potrgale sidra i otpuhale ponton gotovo do obale, zbog sigurnosti čigri bilo je nužno vratiti ga na sredinu jezera i ponovno ga usidriti. Odmah po završetku radova, čigre su počele slijetati na svoje omiljeno gnjezdilište u Zagrebačkoj županiji - pojasnili su.

Crvenokljuna čigra je ptica selica koja na prvi pogled sliči galebu, no odaju je upečatljiv dugi crveni kljun i račvast rep poput lastavičinog, pišu iz JU Zelen prsten. Boja perja je svjetlosiva, skoro bijela, dok su noge crvene boje. Crvenokljune čigre su ptice čija je biologija vezana na život uz vodu. Gnijezde se u kolonijama na otočnim sprudovima velikih rijeka i hrane se najvećim dijelom malim ribicama i vodenim beskralješnjacima.

Naše čigre su selice i letači nevjerojatnih daljina. Nakon što se pojave u travnju i gnijezde, u rujnu kreću na selidbu do južnih dijelova Afrike i prevale i do deset tisuća kilometara na tom putu. U proljeće se ponovno vraćaju većinom na ista gnjezdišta. Gnijezdo grade na golom tlu, ponekad i u niskom, rijetkom bilju.

U prošlosti su gnijezdile na prirodnim riječnim sprudovima duž Save i Drave, no ta staništa nestaju zbog regulacije riječnih tokova, vađenja šljunka iz riječnog korita, utvrđivanja obala, zagađenja i drugih antropogenih utjecaja. Zato sve češće prihvaćaju umjetna staništa poput šljunčanih otočića na jezerima Rakitje, Ormož i Ptuj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 05:02