JAVNA RASPRAVA

Udruga; ‘Apeliramo na građane da podrškom izmjenama Zakona promijene sudbine životinja nabolje!‘

Građani mogu do 4. studenog podržati zahtjev za izmjenama Zakona o zaštiti životinja 2022. godine
Ilustracija
 Leonid Eremeychuk/Panthermedia/Profimedia

Udruga Prijatelji životinja ostavila je komentare na javnoj raspravi koja se odnosi na plan zakonodavnih aktivnosti Ministarstva poljoprivrede za 2022. godinu i zatražila izmjene Zakona o zaštiti životinja. Kao razloge traženja zakonskih izmjena navodi, prije svega, nužnost potpune zabrane držanja pasa na lancu, kao i zabranu iskorištavanja svih vrsta životinja u cirkusima, te potrebu reguliranja držanja i trgovine divljim i egzotičnim životinjama kao kućnim ljubimcima. Dodaje i da dosta članaka, uključujući onaj vezan za zabranu držanja pasa na lancu, nema prekršajnu odredbu, što je nelogično i onemogućava kažnjavanje, pa i zato Zakon o zaštiti životinja treba što prije ići u izmjene.

Povod traženju zakonskih izmjena je inicijativa udruga za zaštitu životinja za Hrvatsku bez držanja pasa na lancu. Prijatelji životinja jasni su u namjeri da se Zakon o zaštiti životinja mora promijeniti i da se držanje pasa na lancima mora potpuno zabraniti: „Od 2005. godine borimo se za potpunu zabranu držanja pasa na lancima. Smatramo da nitko tko nema uvjete za skrb o psu ne bi trebao niti imati psa. Držanje pasa na lancima sramotno je i nedopustivo, a zabrana te odvratne prakse itekako je provediva. Bolji uvjeti držanja pasa smanjit će i troškove lokalnih zajednica za napuštene životinje.”

Pojašnjavaju da, prema anketama, 80 posto građana podržava zabranu držanja pasa na lancu. Osim toga, potpunu zakonsku zabranu podržavaju lokalne i regionalne zajednice, Hrvatska veterinarska komora, Odjel veterinara male prakse Hrvatske (OVMPH), Hrvatska gorska služba spašavanja, Hrvatska vatrogasna zajednica, Hrvatska zajednica županija, Udruga gradova u Republici Hrvatskoj, Hrvatski kinološki savez, najveća svjetska organizacija za prava životinja PETA i mnogi drugi.

Osim pasa na lancu, smatraju da je potrebno i potpuno zabraniti držanje i korištenje u cirkusu svih vrsta životinja, pa tako i domaćih, koje su sada dopuštene. U Hrvatskoj su zato nastupali cirkusi koji su prikazivali nastupe domaćih životinja koje se penju jedna na drugu ili na povišena postolja i klackalice, skaču kroz obruč i prepreke, vrte se na stražnjim nogama oko svoje osi, hodaju natraške ukrug i izvode druge trikove koji su rezultat dresure, a ne prikazivanja, kako se navodi u Zakonu, „vrsti svojstvenog ponašanja koje je istovjetno ponašanju životinja u prirodnom okolišu”. „Svako tjeranje životinja u cirkusu na nastupe i neprirodno ponašanje, bez obzira bile one domaće, kućne ili divlje životinje, za njih je zlostavljanje. Životinjama u cirkusu nije zabavno”, istaknuli su iz Udruge.

Predložili su i uvođenje tzv. Pozitivne liste kućnih ljubimaca kakva je već na snazi u Belgiji, Nizozemskoj, Luksemburgu, Norveškoj, Malti, Litvi i Cipru, dok mnoge druge države EU-a, poput npr. Francuske, Švedske, Finske, Estonije i Slovenije, razmatraju njezino uvođenje, a Italija je ove godine čak donijela odluku da se potpuno zabrani uvoz i trgovina divljim i egzotičnim životinjama. Razlog tome je što Hrvatska i dalje nema nikakvu zakonsku regulativu trgovine egzotičnim životinjama kao kućnim ljubimcima, a nezakonito trgovanje divljim i egzotičnim životinjama u velikom je porastu. Stoga traže i zabranu držanja u posjedu fizičkih osoba divljih životinja koji su pripadnici reda zvijeri.

„Sada je trenutak da se u plan za 2022. godinu stave izmjene Zakona o zaštiti životinja! Nema razloga odugovlačiti jer čekanje samo produljuje patnju životinja o čemu nam građani svakodnevno javljaju, posebno vezano za slučajeve držanja pasa na lancu. Odlaganje rješavanja uzroka problema povećava i troškove lokalnim zajednicama. Pozivamo sve da se uključe u javnu raspravu, koja traje do 4. studenoga 2021., i podrže razloge za izmjene Zakona o zaštiti životinja, koji se mogu vidjeti i na www.prijatelji-zivotinja.hr. Ovo je vrlo konkretan način kako možemo pomoći velikome broju životinja. Apeliramo na građane da podrškom izmjenama Zakona promijene sudbine životinja nabolje”, zaključuju Prijatelji životinja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 11:37