PRIJATELJI ŽIVOTINJA

Udruga poziva na prosvjed: ‘Nisu nam odgovorili na molbu da snimimo rođenje telića‘

Smatraju da kompanija ima odgovornost pobrinuti se za to da njihovi potrošači saznaju više o proizvodnji mlijeka koje piju

Ilustracija

 Goran Mehkek/Cropix

Udruga Prijatelji životinja u subotu 11. ožujka organizira prosvjed ispred mliječne farme Belja u Mitrovcu i to zbog toga što im ta tvrtka nije poslala odgovor na molbu da snime rođenje i prvi dan telića na nekoj od njihovih mliječnih farmi.

- Iako Belje u svojim objavama naglašava da se o njihovim kravama brinu dugogodišnji zaposlenici koji se trude tretirati ih kao kraljice, nepobitna je činjenica da te iste „kraljice” nasilno umjetno oplođuju, oduzimaju im djecu odmah po rođenju te ih ubijaju nakon prosječno četiri i pol godine, a njihovu mušku djecu još ranije. Sve to nije nimalo kraljevski! Takva praksa ista je u cijeloj mliječnoj industriji - poručuju iz udruge.

Dodaju da Belje ima odgovornost pobrinuti se za to da njihovi potrošači saznaju više o proizvodnji mlijeka koje piju budući da o proizvodnji mlijeka i tretmanu kravica na mliječnim farmama građani znaju jako malo. To je potvrdila i ulična anketa te istraživanje javnoga mnijenja iz kojega je vidljivo da samo 26,6 posto građana Hrvatske zna da je uobičajena praksa u proizvodnji mlijeka uzeti tele od majke odmah nakon rođenja, a samo njih 31,6 zna da krave proizvode mlijeko isključivo zato što su rodile, odnosno da bi nahranile svoju mladunčad.

Tvrde i kako se s njima slaže većina građana: 85,1 javnosti smatra zavaravajućim da se mliječni proizvodi reklamiraju prikazom krava koje su sretne ili žive kao kraljice, ako tako u stvarnosti ne žive.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 15:31