IMAJU DOBRE RAZLOGE

Udruženje objavilo neobičan oglas: Tražimo aktivno lastavičje gnijezdo u našem gradu!

Ovo je doba godine posebno kritično za brojne ptice, a posebno u slučajevima kada su im domovi uništeni

Ilustracija

 Goran Sebelic/Cropix

Centar za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore objavio je neobičan oglas: traže, naime, gnijezdo lastavica. Objavili su i fotografiju kako bi ljudi znali kakvo im gnijezdo treba: mora biti, kažu, aktivno i nalaziti se u Podgorici, da je blizu.

Naravno, za takvu objavu imaju dobre razloge.

- Ako je gnijezdo ovakvo, !to znači da se u njemu već nalaze ptići i da vidite da roditelji iz njega ulaze i izlaze. Na taj način ćemo udomiti dva pernata lastavičja mališana koja hitno trebaju hraniteljski dom. Njihovo gnijezdo je nažalost porušeno, a tri ptića su već stradala.

Roditelji laste su sjajni i brižni pa će prihvatiti nove drugare i jednako ih hraniti kao da su njihovi. Ovi sjajni udomitelji su najbolja šansa malcima za opstanak, prije svega jer će ih othraniti na najbolji mogući način a uz njih će se otisnuti u svoj prvi let, a potom i na dugu i zahtjevnu migraciju krajem ljeta - objavili su, uz molbu ljudima da pogledaju oko svojih kuća i jave im jesu li našli kakvo gnijezdo koje odgovara njihovim kriterijima.

Mnogi su im se javili s točnim lokacijama i fotografijama, tako da se svi nadaju da će se dva lastavičja sirotana uskoro naći u nekom gnijezdu. Ovo je doba godine posebno kritično za brojne ptice, a posebno lastavice. Tako je u ponedjeljak u zagrebačko oporavilište za divlje životinje stigla kutija s tri malene lastavice, kojima je nevrijeme uništilo dom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 04:18