NE ZNA SE

Udružili se lovci i aktivisti: Nitko ne želi da se životinje ubiju! No, što će biti dalje?

Situacija je komplicirana i traže se rješenja koja bi bila dobra za sve: i ljude, ali i nesretne životinje koje nisu ni za što krive
 Privatni album

Ova priča pripada rubrici Vjerovali ili ne.

Jer vjerovali li ili ne, prvi put u povijesti su lovačka društva i društva ljubitelja životinja stali jedni uz druge. Jer čak je i za lovce i lovačka društva jedna odluka resornog ministarstva bila iznimno brutalna, piše rtl.hr.

Naime lovačka društva iz doline Neretve od Ministarstva poljoprivrede su dobila nalog da počnu ubijati krave, bikove, telad i konje koji su odlutali u divljinu ili su namjerno pušteni da lutaju.

No premda se odluka Ministarstva doista čini iznimno okrutna ni problem odlutale i zapuštene stoke nije mali. Ne samo da lokalnom stanovništvu uništava urod, nego je i opasnost na cesti. Jer ondje trenutno luta oko 500 grla divlje stoke.

Sve krave Hrvatske inače svoje dane provode u štali ili na ispaši u ograđenom toru pod strogim nadzorom, ali neretvanske krave žive život nesputano. Njih 500-tinjak u harmoniji s bikovima, konjima i magarcima jurišaju u noćne pohode. Zbog njihove slobode kretanja nastala je prava stočna drama.

Stoka koja napusti posjed najčešće završi u nečijim mandarinama, maslinama ili na nekom drugom nasadu. I s njima se građani bore već godinama i kažu štete su milijunske.

Već desetak godina lokalni se poljoprivrednici bune da im slobodne krave gaze i uništavaju njihov rad. Matko je u mandarinama pokušao stražariti, ali ni to nije pomoglo.

"Ta stoka preuzima jedan hajdučki sistem, da tako kažem, ratovanja. Znači do nekih ponoći nje nema, onda negdje poslije ponoći od 4 do ujutro ona se kreće nazad se vraća i kad vi dođete jutri ne možete nikoga zateknuti na ovom području. Samo slomljene nasade, a nje nema", kaže Marko Ujdru iz naselja Krvavac.

Ministarstvo je po tom pitanju omogućilo lokalnim lovcima masovnu egzekuciju. Ali lovci su rekli ne.

"Mislim odstrel se može napraviti, samo je problem di ćemo mi s tim mesom. Al mi nastojimo da to sad riješimo na drugačiji način da tu stoku pokupimo, skupimo i da je stavimo u štale da budu u karanteni 7 mjeseci i da poslije mogu ići dalje u opticaj", kaže predsjednik Lovačkog društva Prepelica Opuzen Jurica Kapović.

Krave za sada nastavljaju svoja lutanja, ali ne uništavaju samo u dolini.

"To to je k'o šleper kad krene prema vama", kaže Veljko Bebić iz naselja Desne.

Svi znaju čije su to krave. Drage Bezera iz Opuzena. On tvrdi da stvari nisu jednostavne.

"Do 2011. godine neka reknu mištani i i'ko je 'l ona igdi došla i napravila ikome štetu. Do 2011. dok oni nisu ogradili", kaže Bezer.

Drugim riječima on tvrdi da krave ne lutaju, nego su drugi mještani prisvojili zemljište na kojem je on namjeravao uzgajati ovu stoku. Situacija je komplicirana i prepucavanja traju već godinama.

"Kad bi meni dala zemlju di ona pase, da mi to dade da ja to zbrinem i da učinim sve što država daje. Ja sam voljan to uraditi. Onda što je viška živine to likvidirati, a što more tu ostati, da ostane", kaže Bezer.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 11:40