MAR MENOR

Ugrožena laguna dobila status osobe: Odlična je to vijest za sve životinje koje tamo žive!

Ekolozi su u listopadu 2021. podnijeli službu tužbu EU protiv Španjolske zbog kontinuiranog neispunjavanja obveza o zaštiti

Prizor iz lagune

 

 Jose Miguel Fernandez/Afp

Španjolska je u srijedu dodijelila status osobe velikoj slanoj laguni kako bi bolje zaštitila taj ugroženi ekosustav, a riječ je o prvoj takvoj mjeri donesenoj u Europi.

O inicijativi da status osobe dobije Mar Menor - jedna od najvećih slanih laguna u Europi - raspravljao je parlament pošto je peticijom za to prikupljeno više od pola milijuna potpisa.

Za inicijativu su glasali zastupnici s izuzetkom stranke krajnje desnice Vox te je ona postala zakon koji će omogućiti da se prava lagune smještene na jugoistoku Španjolske brane na sudu kao da je riječ o pravnom subjektu.

"Mar Menor postaje prvi europski ekosustav sa svojim vlastitim pravima pošto je Senat odobrio zakon kojim mu daje legalni identitet", rekao je predsjednik Senata Ander Gil.

Lagunu će od sada zastupati skupina opunomoćenika koju čine lokalni dužnosnici te znanstvenici i predstavnici lokalne zajednice.

Ekolozi su godinama upozoravali da Mar Menor polagano umire od posljedica umjetnih gnojiva koja se koriste na obližnjim poljoprivrednim imanjima.

U kolovozu 2021., milijuni mrtvih riba i rakova pronađeni su na obalama lagune, što je posljedica poljoprivrednog onečišćenja.

Život u moru umire zbog nedostatka kisika, što je posljedica istjecanja stotina tona dušičnog gnojiva u vode, a riječ je o pojavi zvanoj eutrofikacija.

U procesu eutrofikacije vodenih sustava intenzivno rastu alge, smanjuje se količina kisika i postupno izumiru životinjske vrste, a vodeni ekosustavi (obično jezera) mijenjaju boju u tamnozelenu i smeđu. Najpoznatiji je primjer eutrofikacije Bodensko jezero, a u Hrvatskoj Trakošćansko jezero, navodi Hrvatska enciklopedija..

Dvije slične katastrofe onečišćenjem dogodile su se 2016. i 2019.

Ekolozi su u listopadu 2021. podnijeli službu tužbu Europskoj uniji protiv Španjolske zbog "kontinuiranog neispunjavanja" obveza o zaštiti Mar Menora koji je, na rubu "ekološkog kolapsa"

Mjesec dana nakon tužbe španjolska vlada je predstavila plan o obnovi lagune vrijedan 382 milijuna eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 04:08