LETE, LETE...

Ugrožene ptice iznad Cresa: ‘Blizu je oporavilište, dolaze nam često i lijepo ih je vidjeti!‘

Ove su ptice zaštićene zakonom, a očekivana životna dob im je između 30 i 40 godina

Ptice nad Cresom

 Facebook

Zanimljiv prizor zabilježen je u srijedu ujutro iznad Cresa. Žena koja je snimila velike ptice iznad grada kaže da je riječ o bjeloglavim supovima. Ne ne čudi ako se zna da je na otoku oporavilište za bjeloglave supove, u kojem se brinu o tim velikim, korisnim pticama.

- Supovi se često vide na svim dijelovima otoka Cresa, pa i iznad grada. Pojave se nakratko iznad grada da "izvide" situaciju u potrazi za hranom. Dogodi se barem jednom - dva puta u godini da oko grada nađu neku ovcu koja ugine 200 - 300 metara dalje od periferije grada pa dolete na gozbu.

Ponekad i kad ljudi imaju uginulu životinju (ovcu, magarca...) ostave je izvan naselja i odmah supovi dolete. U mjestu Beli postoji oporavilište koje se brine o ovim pticama, a i u prirodi daleko od očiju javnosti nalazi se hranilište, svojevrsni restoran za supove. Preporučljivo je da se ne ide razgledavati do hranilišta, kako ih se ne bi uznemiravalo jer jako vole mir - pojasnila nam je autorica snimke.

S obzirom na to da su ove ptice iznimno ugrožene, uvijek ih je lijepo vidjeti. U našoj su zemlji one zakonom zaštićene, a žalosno je što, unatoč velikoj brizi i zaštiti koja se provodi diljem Europe, većina supova ne proživi uobičajeni životni vijek svoje vrste, koji se kreće između 30 i 40 godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:09