GIGANT

Uhvaćena najveća ženka pitona u divljini: Dugačka je više od pet metara, teška skoro 100 kilograma

Kada se izviđač duže zadrži na nekom području to je znak za stručnjake, koji odmah izlaze na teren jer znaju da je razlog često ženka

Ulovljena ženka

 Conservancy Of South West Florida/Swns/Swns/Profimedia/Conservancy Of South West Florida/Swns/Swns/Profimedia

Istraživači su uspjeli uhvatiti najvećeg pitona ikada pronađenog na Floridi - ali i bilo gdje van njegovog prirodnog staništa. Ženka burmanskog pitona teška je 97,5 kilograma i dugačka gotovo 5,5 metara. Ovo otkriće, prema tvrdnjama stručnjaka, ukazuje na problem s kojim se Južna Florida suočava već desetljećima, a to su predatori iz Južne Azije koji mijenjaju čitave ekosisteme jedući domaće vrste, piše National Geographic.

Prema službenim podacima, organizacija Florida Fish & Wildlife, je od 2000. godine uklonila preko 15 tisuća pitona iz divljine. Međutim, oni ističu da ni približno ne znaju koji broj ovih zmija gmiže kroz divljine te savezne države.

Pitoni su se pokazali kao majstori stealth tehnike, drugim riječima oni uspijevaju ostati nevidljivi ljudskom oku. Čak je i stručnjacima obučenim za pronalaženje ove zmije u nepreglednim močvarama i suptropskim šumama s gustom vegetacijom to izuzetno teško.

Tijekom godina istraživanja stručnjaci za pitone uspjeli su razviti zanimljivu tehniku. Biolog i vođa projekta Ian Bartoszek kaže da je to kao traženje igle u plastu sijena. Iglu možete pronaći samo pomoću magneta, a njihov magnet u ovom slučaju je takozvana "zmija izviđač". Jednoj od zmija izviđača, oko tri i po metra dugačkom Dionisu, znanstvenici su zakačili odašiljač i počeli ga pratiti dok je u divljini tražio partnericu.

Kada se izviđač duže zadrži na nekom području to je znak za stručnjake, koji odmah izlaze na teren jer znaju da je razlog često - ženka. Nije rijetkost da umjesto jedne zmije na tom području pronađu nekoliko njih spremnih na parenje. Upravo tako našli su najveću ženku - jer je Dionis, ni ne sluteći što se događa, odlučio zavesti elegantnu damu. No, umjesto spoja, ostao je bez potencijalne partnerice.

Ona se, pak, nije lako predala. Savila je kraj repa u loptu kojom je u samoobrani ciljala glave stručnjaka. Borila se 20-ak minuta, no onda se umorila, pa su je savladali i ubacili u platnenu torbu. Potom je, nažalost, nevina životinja eutanazirana, jer nema nikakvog programa udomljavanja niti preseljenja negdje drugo, nego se zmije ubijaju.

Do danas su u probavnom traktu ovih zmija znanstvenici iz te savezne države našli 73 životinjske vrste: 24 vrste sisavaca, 47 ptica i dvije vrste gmizavaca. Sve to dokaz je da invazivna vrsta zaista mijenja ekosustav.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:40