OTROV SE BRZO ŠIRI

Ulovio najotrovniju ribu u Jadranu, znate li koja je? Oporavak od uboda može trajati mjesecima

Nastupa glavobolja, vrtoglavica, povišena temperatura, grčenje mišića, lupanje srca i povraćanje. Može se izgubiti i svijest

Riba pauk

 /Morski Vlaj/tiktok

Na popularnom profilu ‘Morski vlaj‘ na Tik Toku objavio je video na kojem pokazuje kako je uhvatio najotrovniju ribu u Jadranu - pauka.

Inače, među ribama koje ribolovca mogu povrijediti ubodom otrovnih bodlji, prvo mjesto po svim kriterijima drže ribe iz obitelji paukovki, piše Otvoreno more.

U našem moru su prisutne četiri vrste iz ove obitelji. To su pauk bijelac, pauk crnac, pauk mrkulj i pauk žutac koji je od svih paukova najotrovniji.

Najbrojniji od svih, a zbog čega se i najviše ribara susreće upravo s ovom vrstom, jest pauk bijelac.

Prilikom uboda otrov se u ranu brzo i lako cijedi kroz žljebiće na otrovnim bodljama. Trenutno se javlja oštar bol sličan paljenju. Mjesto uboda najprije poblijedi, pa pocrveni, da bi na kraju i pomodrilo. Ospe se sitnim mjehurićima i otekne. Ako je uboden prst, oteklina se širi prema zapešću, rijetko do lakta ili ramena. Bol se širi po cijeloj ruci, a vrhunac dostiže nakon tridesetak minuta.

Nastupa glavobolja, vrtoglavica, povišena temperatura, grčenje mišića, lupanje srca i povraćanje. Može se izgubiti i svijest.

Bol se najčešće smanji već nakon dva, a najkasnije za 24 sata, no oteklina ostaje i do desetak dana.

Potpuni oporavak može trajati od nekoliko dana do nekoliko mjeseci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 07:55