KOJE RJEŠENJE!

Umjesto Centra, na ograđeni teren ušle su ovce. Načelnik ‘Kome one smetaju?‘

To je samo privremeno, istaknuo je, a uskoro će na tom prostoru biti zabranjeno držati ovu vrstu životinja
Ovce u Zemuniku
 
 Zadarski.

Poljoprivredno edukacijski centar, koji će se graditi na području Općine Zemunik, u fazi je ishođenja građevinske dozvole, nakon čega može početi gradnja. Centar će se koristiti za stručno usavršavanje i cjeloživotno obrazovanje u području poljoprivrede, menadžmenta i ruralnog poduzetništva, piše Zadarski.

- Izrada glavnog projekta je završena, kao i izrada glavnog projekta za pristupnu cestu. Trenutačno se rješavaju neki administrativni problemi, točnije, usklađuju se novi i stari katastarski planovi, na čemu rade geodeti. Zato na terenu izgleda kao da je sve stalo, no nije tako, radi se intenzivno na tom projektu – tvrdi Daniel Segarić, pročelnik županijskog Odjela za poljoprivredu, ribarstvo, vodno gospodarstvo, ruralni i otočni razvoj.

Na terenu izgleda kao da je sve stalo, jer na taj, ograđeni i uređeni prostor, su došle – ovce.

- Kome ovce smetaju? – pitao je načelnik Općine Zemunik Ivica Šarić.

- U dogovoru sa Županijom i Agencijom za ruralni razvoj Zadarske županije (AGRRA) najprije smo osigurali da teren ne bude zapušten dok se čeka gradnja, pa je sve pokošeno i uređeno. Kad je raslinje opet niknulo, dozvolili smo ljudima da tu puste stoku na ispašu, ne vidim zašto ne bismo i ne vidim zašto bi ovce nekome smetale. Dok ne počnu ozbiljniji radovi, spojit ćemo ugodno s korisnim, odnosno pustiti životinje da pasu, tim više što je teren ograđen – kaže načelnik Šarić.

Međutim, unatoč postojećoj situaciji, Općina je poduzela mjere da se u skoroj budućnosti uvede zabrana držanja ovaca u naseljenom dijelu.

- U idućih nekoliko mjeseci sve ovce će biti iseljene iz naseljenog dijela Zemunika. Poduzeli smo mjere i na tome radimo, ovce će ići u „poljoprivredni“ dio. U mjestu ih više neće biti – kazao je Šarić.

Općina Zemunik je za Poljoprivredno edukacijski centar napravila svu prostorno-plansku dokumentaciju i riješila imovinsko pravne odnose, te napravila parcelaciju. Upravo na činjenici da će tu biti sagrađen Poljoprivredno edukacijski centar, Općina temelji argumente da bi veliki Skladišno-distribucijski centar za voće i povrće, kapaciteta pet tisuća tona, trebao u budućnosti biti smješten na području Općine Zemunik, gdje bi činio logičnu cjelinu s edukacijskim centrom. Za to je određena lokacija Piket, gdje postoji infrastruktura.

Skladišno-distribucijski centar za voće i povrće, kolokvijalno nazvan hladnjača, ima predviđen dio kapaciteta tri tisuće tona za voće, te dvije tisuće tona za povrće, uz niz dodatnih prostora, od sortirnice i pakirnice, do laboratorija za praćenje kontrole kvalitete. Njegov smještaj podrazumijeva i zapošljavanje većeg broja djelatnika, a proizvođačima omogućava konkurentnost i sigurno poslovanje, no u Zadarskoj županiji Centar je još uvijek je predmet spora kada je u pitanju lokacija. Osim Općine Zemunik, za Skladišno-distribucijski centar zainteresirani su općine Poličnik i Škabrnja, te Grad Benkovac, piše Zadarski.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 15:52