SLATKO

Umjetnici napravili gradska skrovišta za miševe kao iz najljepših priča i crtanih filmova

Ako se sjećate onih vremena kada su Tom i Jerry ili eventualno Zekoslav Mrkva bili jedini crtići koje ste mogli pogledati na televiziji i ako ste jedva čekali taj sat u danu, onda vjerujemo da smo pronašli nešto što će vam vratiti sjećanje na te lijepe i bezbrižne dane. Prije nekoliko godina švedski anonimni umjetnički kolektiv Anonymouse došao je na ideju da po gradu Malmöu na jugu Švedske postavi sićušne instalacije u rupama fasada na raznim zgradama, reinterpretirajući na taj način skrovišta za miševe koje smo navikli gledati u crtanim filmovima ili o njima čitati u knjigama. Iz Anonymousea nam kažu kako su ih za ove pothvate insprirale priče Astrid Lindgren i Beatrix Potter te filmovi Walta Disneyja i Dona Blutha.

image
Anonymouse MMX

- Naša je glavna pokretačka snaga donijeti malo čarolije u svakodnevicu djeci i prolaznicima te možda potaknuti stanovnike da promijene svoje ulice na bolje - objašnjavaju nam kreativci i dodaju: - Smatramo da većina djece u jednom trenutku voli zamišljati kako postoji paralelan svijet ovome, u kojem male životinje žive životom sličnim našem, ali recikliraju stvari koje smo mi izgubili. Stoga pokušavamo uklopiti što više ljudskih predmeta pa tako, na primjer, čep od šampanjca postane stolac, kutija za šibice stol, školjka postane sjenilo za lampu, a običan pečat se pretvori u sliku - opisuju. Dodaju kako su im na početku trebali mjeseci da bi završili jednu scenu, ali sada kad su se uhodali, vrlo brzo završe ono što su zamislili. Dosad su napravili 25 instalacija i jednu interaktivnu misterioznu potragu koja je uključivala novine, e-mail, karte i govornu poštu, a kako su i inače tajnoviti, o tome nam nisu htjeli više otkriti.

image
Anonymouse MMX


Ulične instalacije po Malmöu su raznolike i izrazito domišljate te povrh svega duhovite. Među njima ćete pronaći prodavaonicu ploča pod nazivom Riccota Records, krojačnicu Parlans Tiger, restoran Topolino, knjižaru Frankie and Benjis Boker, soul-jazz-blues bar ili agenciju za putovanja te secondpaw shop. Instalacije su pedantno i precizno izrađene izvana i iznutra tako da u prodavaonici ploča možete vidjeti male gramofonske ploče glazbenih zvijezda među miševima, poput Destiny's Cheese i Veronice Formaggio. U baru vam neće promaknuti minijaturni šank i barske stolice i stolovi, dok u izlogu secondpaw shopa vise krzneni kaputi.

image
Anonymouse MMX

Osim tih urbanih instalacija, Anonymouse je preuzeo odgovornost za minijaturne kuće koje su se prije nekoliko godina pojavile na otoku Isle of Man. Bajkovite kućice veličine samo 30 centimetara napravljene su od kamena ili drva s pripadajućim minijaturnim interijerom. Kućice su nastale na temelju narodne pripovijesti "Little people", odnosno za male ljude koji su bili lovci na tom području. Iako su se Anonymouse prvotno bavili samo miševima, kada su saznali za legende otoka Isle of Man, jednostavno nisu mogli odoljeti bogatoj bajkovitoj prošlosti i morali su napraviti nastambe za njihove sićušne domaćine.

image
Anonymouse MMX

Anonymouse smatraju kako je dodatna čar cijele ove priče baš to što ih je mogao napraviti bilo tko te se time miče fokus s izvođača na same instalacije koje dobivaju na potrebnoj pažnji.
Također nam otkrivaju da su sve instalacije postavljene usred noći i nikad ne otkrivaju sljedeću lokaciju te tako intrigiraju ljude da s pomoću fotografija, na temelju izgleda ulice ili cigli u okruženju, pokušaju odrediti gdje se smjestila koja scena. Kažu nam kako imaju još puno ideja i kako smatraju da mogu još nekoliko godina nastaviti s ovom zanimljivom i zabavnom pričom te se uvijek vesele novi pozivima za suradnju. Više o ovoj preslatkoj priči pogledajte na www.instagram.com/anonymouse_mmx.

image
Anonymouse MMX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 15:19