TUŽNO

Umro je posljednji riječni Irrawaddy dupin na sjeveroistoku Kambodže

Populacija kritično ugrožene vrste životinja u rijeci Mekong pala je na svega 91

Orcaella brevirostris

 Aditya Sutanta/abaca/Abaca Press/Profimedia

Posljednji poznati slatkovodni Irrawaddy dupin (Orcaella brevirostris) u rijeci Mekong na sjeveroistoku Kambodže umro je tjedan dana nakon što se repom zapleo u ribarsku mrežu, piše Ekovjesnik.

Ugrožena vrsta Irrawaddy dupina obitava u priobalnim vodama južne i jugoistočne Azije, dok se malobrojne slatkovodne populacije pojavljuju u rijekama Mekong, Mahakam i Irrawaddy (Ayeyarwady) u Kambodži, Indoneziji i Mjanmaru. Prema IUCN-ovom crvenom popisu sve navedene riječne subpopulacije dupina su kritično ugrožene, a WWF procjenjuje kako je populacija dupina u rijeci Mekong s oko 200 (1997. godine) pala na svega 91 dupina u 2020. godini.

Dupin je preminuo 15. veljače, a najvjerojatnije se zapleo repom u ribolovnu mrežu tjedan dana ranije, izvijestila je kambodžanska državna novinska agencija AKP. Pretpostavlja se da zbog teške ozljede nije mogao plivati i hraniti se, što je dovelo do uginuća. Riječ je o mužjaku starom oko 20 godina, dužine oko dva i pol metra i težine 110 kg, a pronađen je u provinciji Stung Treng - nedaleko od granice s Laosom.

„Subpopulacija dupina u rijeci Mekong bila je izložena velikom pritisku antropogenih aktivnosti, ponajviše zbog promjene toka rijeke i klimatskih promjena, što je utjecalo na postupno smanjenje ukupne populacije”, objavio je kambodžanski Odjel za ribarstvo na Facebooku.

Prema WWF-u uginuće posljednjeg poznatog dupina ove vrste u rijeci Mekong moglo bi značiti izumiranje vrste u ovom dijelu regije. „Broj jedinki je naglo pao tijekom posljednjih nekoliko godina, kako zbog izgradnje hidroelektrana koje uzrokuju poremećaje u riječnom toku i smanjenu brojnost ribe, tako i zbog prekomjernog izlova ribe i korištenja štetnih ribolovnih praksi kao što je elektroribolov”, izjavio je Lan Mercado, direktor WWF-a za Aziju i Pacifik.

„Preostali dio populacije kritično ugroženih riječnih dupina u kambodžanskom dijelu Mekonga sada je stabilan, ali se i dalje suočava s velikim prijetnjama”, dodao je Mercado. „Uginuće riječnog dupina ističe veliku ranjivost ove i drugih vrsta, a njegov tragični gubitak upozorava nas na važnost zaštite i očuvanja svih ugroženih vrsta.“

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 00:05