MIGALOO

Upoznajte čudesnog Bijelog momka: On je najpoznatiji i najzaštićenijih kit na svijetu!

Prije 19 godina preživio je sudar s brzim trimaranom, a nakon toga su vlasti zabranile plovidbu u radijusu od nekoliko milja od njega

Ilustracija

 Mediadrumimages.com/@mike_korost/Media Drum World/Profimedia

Migaloo (Bijeli momak na jeziku australskih Aboridžina) jedan je od najpoznatijih i najzaštićenijih kitova koji slobodno pliva oceanima. On je, zapravo, apsolutna zvijezda među krupnim životinjama. Zaštićen je zakonom i tako će biti sve dok je živ - njegova vrsta zna doseći dob od 50 godina, pa se svi nadaju da bi i Migaloo mogao živjeti toliko, piše Otvoreno more.

Kit svoje ime duguje činjenici da mu koža nema pigmenta - on je prvi ikad primijećeni albino grbavi kit. Znanstvenici još ne znaju koji je razlog tome, ali smatraju da je riječ o genetskoj mutaciji. Osim njega, znanstvenici su otkrili još tri, a to su Bahloo, Willow i Migaloo Junior, premda nitko nije siguran je li on Migaloou uopće u rodu.

Ovaj kit je put prvi put viđen 1991., a 2003. je preživio sudar s brzim trimaranom. Nakon toga australijske vlasti proglasile su zabranu plovidbe u radijusu od nekoliko milja od Migalooa. Smatra se da je na svijet došao 1986. godine.

Prati ga se u migracijama između Antarktika i Great Barrier Reefa i pomorce redovito izvještava o njegovu kretanju da ga mogu zaobići.

On je ujedno i jedini kit sa svojim CD-om - u Australiji je izdan album Whale Songs s njegovim glasanjem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 03:29