RADI S DJECOM

Upoznajte mladu Sun, novu zaposlenicu bolnice u Rovinju, koja obožava svoj posao

Riječ je o potpuno novoj usluzi državi, kojom se djeci s neurorizikom pruža terapija senzorne integracije
 Goran Sebelic/Cropix

Kujica Sun nova je zaposlenica rovinjske Specijalne bolnice za ortopediju i rehabilitaciju "Martin Horvat". Sun je, naime, terapijski pas koji je počeo s radom u Rovinju krajem studenog u novom Centru za ranu intervenciju. Radi u senzoričkoj sobi s djecom s neurorizikom, onom koja su, primjerice, rođena kao ona okupljena u udruzi Palčići.


Riječ je o potpuno novoj usluzi u Rovinju, ali i državi, kojom se djeci s neurorizikom pruža toliko potrebna terapija senzorne integracije, a nastala je kao rezultat suradnje rovinjske bolnice s Dječjom bolnicom Srebrnjak. Već sada je centar popunjen te se polako stvara lista čekanja. Naime, samo u Općoj bolnici Pula te KBC-u Rijeka od 3800 poroda godišnje, oko 300 djece rodi se s neurorizikom.

image
Goran Sebelic/Cropix


- Stručnjaci naše bolnice prepoznali su potrebu za uvođenjem tima za ranu intervenciju kako bi pokrili potrebe za ovu vrstu terapije u Istarskoj županiji i šire. To je značajan i zahtjevan projekt te u tom smislu svojevrsni iskorak u ponudi zdravstvenih usluga, no i logičan slijed prethodnih koraka. Uz multidisciplinarni tim koji čine pedijatar neonatolog, psiholog, logoped, edukacijski rehabilitator i radni terapeut pod nadzorom specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije te uz neuropedijatrijski nadzor Dječje bolnice Srebrnjak, imamo i pedijatrijskog psa - kaže ravnatelj bolnice, docent dr. sc. Marinko Rade, nedavni dobitnik Državne nagrade za znanost.


Radi se, zapravo, o holističnom institucionalnom pristupu i podršci roditeljima i djeci od najranije dobi do sedme godine života, kod koje postoji neurorizik ili već imaju odstupanja u razvoju, odnosno djeci s razvojnim teškoćama te senzoričkim oštećenjima. Sada više nisu prisiljeni odlaziti na više adresa, nego čitavu uslugu mogu naći u Rovinju.

image
Goran Sebelic/Cropix

Naime, pojašnjava ravnatelj, u 2018. godini otvoren je novouređeni dio poliklinike u kojem su smještene specijalističke ambulante za dječju ortopediju i ambulanta za dječju fizikalnu medicinu i rehabilitaciju, pa je slijedom toga u tijeku i osnivanje Centra za ranu intervenciju u djetinjstvu, čija bi svrha bila pružanje efikasne i sveobuhvatne podrške djeci i obiteljima već od njihove najranije dobi. U sklopu projekta donacijama se obnovila i opremila senzorička soba vrijedna 350.000 kuna. No, bolnica ide korak dalje te se projektira budući Odjel za fizikalnu i rehabilitacijsku medicinu dječje dobi, čija se realizacija očekuje iduće godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 23:48