ZA RASTOPITI SE

Upoznajte najslađu, najfotogeničniju i najsretniju životinju na svijetu!

Malena je i veoma druželjubiva, a njuškica je tako oblikovana da izgleda kao da se uvijek smije
 Rottnest Fast Ferries/exclusivepix Media/Exclusivepix/Profimedia

Ova mila njuškica pripada vrsti Quokka (Kuoka ili kratkorepi valabi) i poznata je kao najsretnija životinja na svijetu. Naravno da ona to nije, postoje predatori koji je jedu, ali njeno lice izgleda kao da se stalno smije. Uz to je malena (naraste do pet kilograma) i vrlo druželjubiva, tako da će često sama prići ljudima.

Kratkorepi valabi pripada skupini klokana tobolčara veličine domaće mačke, piše Ludens media. Quokka je biljojed koji nastanjuje manje otoke uz obalu zapadne Australije, a najveća populacija ove vrste nalazi se na otoku Rottnest. Klasificirana je kao ugrožena vrsta i ima reputaciju najsretnije životinje na Zemlji zbog svoje fizionomije.

image
Nijo/Backgrid Uk/Profimedia

Quokka teži 2,5-5 kilograma i dugačak je 40 do 54 centimetara s repom dugačkim od 25 do 30 centimetara što je ustvari prilično kratko za klokane. Ima skladan oblik, dobro razvijene zadnje noge, zaobljene uši i kratku široku glavu. Iako izgleda poput vrlo malog klokana, može se penjati na mala stabla i grmlje do 1,5 metar. Grubo krzno je smeđe boje. Poznato je da quokka živi prosječno deset godina.

Ženke mogu roditi dva puta godišnje i donesu na svijet prosječno sedamnaest mladunčadi tijekom svog životnog vijeka. Mladunče živi u majčinom tobolcu šest mjeseci. Nakon što napusti tobolac, još dva mjeseca oslanja se na majku zbog mlijeka i potpuno je samostalan otprilike osam mjeseci nakon rođenja. Ženke spolno sazrijevaju nakon otprilike 18 mjeseci.U divljini je njegov boravak vrlo ograničen i to samo na jugozapadu Australije, s velikim brojem malih rasutih populacija na otocima koji su bez određenih grabežljivaca poput lisica i mačaka. Naprotiv, na otoku Rottnestu su quokke česte, zauzimajući različita staništa u rasponu od polusušnog grmlja do obrađenih vrtova. Biljke Acanthocarpusa , koje ljudima i drugim relativno velikim životinjama nisu ugodne za šetnju, pružaju svoje omiljeno utočište za spavanje. Uz to, vješti su penjači na drveće.

U vrijeme kolonijalnog naseljavanja, quokka je bila široko rasprostranjena obuhvaćajući područje od oko 41.200 kilometara kvadratnih jugozapadne Australije, uključujući dva priobalna otoka, Bald i otok Rottnest. No, do 1992. godine populacija je smanjena za više od 50 posto.

image
Backgrid/Backgrid Uk/Profimedia

Na kopnu im prijete grabežljive vrste poput lisica, mačaka i pasa, pa im je za utočište potreban gust prizemni pokrivač. Razvoj poljoprivrede, sječa i urbanizacija smanjuju njihovo stanište, što pridonosi opadanju

Populacija quokke na otoku Rottnest iznosi 8.000–12.000 (procjena iz 2007. godine), gdje im je jedini neprijatelj zmija. Krajem ljeta i tijekom jeseni dolazi do sezonskog opadanja valabija na otoku Rottnest zbog gubitka vegetacije i smanjenja dostupne površinske vode.

Quokka ima malo straha od ljudi i uobičajeno je da im prilazi, posebno na otoku Rottnest gdje postoji velika populacija. Godišnje se dogodi nekoliko desetaka slučajeva da quokka ugrize ljude, naročito djecu. Postoje određena ograničenja u pogledu hranjenja, a posebno je zabranjeno hranjenje „ljudskom hranom“ jer se od nje lako mogu razboljeti. Kazna za to je 300 dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. lipanj 2022 10:51