OPAKI IGRAČI

Upoznajte Nembrothu cristatu, životinju koja izgleda kao kombinacija alpake i džempera

Odrasli narastu svega 50 milimetara, a prosječan životni vijek im je oko godine dana. Nisu baš bezazleni...
 Srdjan Vrancic/Cropix

Ova neobična životinjica, za koju je na prvi pogled teško pogoditi što je, vrsta je šarenog morskog puža. Ime joj je Nembrotha cristata, a živi na koraljnim grebenima u tropskom Indo-zapadnom Tihom oceanu. Odrasli su dužine svega 50 milimetara, a prosječan životni vijek mu je svega godinu dana. Snimio ga je naš Srđan Vrančić u Nacionalom parku Indonezija u Zapadnoj Papui.

image
Srdjan Vrancic/Cropix

Neki mediji izgled ovog puža opisuju kao kombinaciju ljame i džempera kakvi su se nosili 80-ih godina prošlog stoljeća. Izgleda simpatično i otkvačeno, zaista. No, kao i sve u prirodi, njegov izgled tu je da bi mu poslužio da se bolje obrani. Boje su mu, naime, veoma zanimljive onima koji je žele pojesti, pa je jasno da neprestano privlači pažnju kojekakvih morskih stvorenja. No te boje predatorima poručuju "Nemoj me pojesti jer ćeš umrijeti". Poruka je prilično točna: pošto se pužići hrane meduzama, s njihovih žaoka upijaju otrov. On ne smeta njima, no ubit će životinju koja njih pojede, piše blog coralkeyscuba.

image
Srdjan Vrancic/Cropix

Ovi pužići ne žive na velikim dubinama, pa ronioci lako nalete na njih. Mogu se činiti slatkima, no bolje se držati podalje. Ljudima ne mogu nanijeti ozbiljniju štetu, ali svejedno ih je možda najbolje pustiti da otplivaju u drugom smjeru.

image
Srdjan Vrancic/Cropix
image
Srdjan Vrancic/Cropix
image
Srdjan Vrancic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 12:52