BAŠ FORA

Upoznajte pjevačicu domaćeg benda koji toliko voli pse da ih imaju i u svom - imenu

Uz to su im se u gotovo svim spotovima kroz kadar šetali psi, a imali su i jednu mačku te ribicu
 Bend Heidi šeće psa, foto: privatni album

Njihovo ime je "Heidi šeće psa", a žena po kojoj se bend zove, ta Heidi, zaista jako često šeće psa. Riječ je o zagrebačkoj grupi osnovanoj u proljeće 2016. godine. Kad su razmišljali o imenu, zaključili su kako je odlično da iskoriste nadimak svoje pjevačice Smiljane Štrbac, no odmah su zaključili kako bi ta Heidi trebala nešto raditi. Prijedlog je odmah pao - neka šeće psa.

- Svi su se složili da je to ime koje pristaje uz mene i moju ljubav prema životinjama. Razmišljali smo je l‘ to zvuči djetinjasto, jer kad to čuješ, očekuješ neke klince, a ne ozbiljne ljude. No ja sam shvatila da mi se to ime baš sviđa, da ga s ponosom nosim i odluka je pala - priča Heidi.

Negdje u lipnju te iste godine snimali su spot za pjesmu "Još sam tu". To je jedini njihov video u kojem nema psa. Već drugi, pjesma "Reći ćeš mi sutra" to je posve promijenila. Kad su dogovarali što će i kako, režiser je rekao, s obzirom na ime, da bi njemu bilo super da imaju neku životinju u spotu. Zato su ih i imali - tri psa, mačka i ribica, koje su doveli njihovi prijatelji, koji su im pomogli da sve snime.

- To je bio naš prvi spot s kućnim ljubimcima i baš nam se svidio. Onda smo imali pjesmu o vuku u kojem nismo imali životinju, ali je to, imala životinjsko ime, jer je to zapravo pjesma koju je Hrvoje napisao nakon razgovora sa mnom, o mom bivšem dečku. Nakon toga je došla pjesma "Njegova mačka", što opet onako govori o životinji. Bila sam obučena kao mačka, pa mi je bilo fora da imam psa. Tu sam zapravo prošetala jednog pomeranca - kaže Heidi.

image
Heidi sa psom, foto: privatni album

Mali pomeranac u njihovom zadnjem spotu, onom za pjesmu "Probudi me" je pas Heidinih susjeda, kojeg je viđala po stubištu i uvijek su se voljeli. Njemu je omiljena zabava bila pobjeći k njoj u stan. Kad je bio jako mali, sakrio bi se u vazu s cvijećem i svi bi ga onda tražili.

- Ta ljubav između nas traje već duže od dvije godine, otkako je došao u zgradu. No od proljetnog lockdowna i potresa ja sam nekako bila stalno doma, a on jako voli šetati. Meni je bilo super da imam s kim šetati, pa smo se još više zbližili. Tako smo mi onda zaključili da ne bi bilo loše da i mali Ash bude u spotu. Želja nam je da se uz ples, čiju sam ja koreografiju radila, ideja da imamo statiste koji su u veseli i lepršavi spot, koji odiše dobrim raspoloženje - priča i kaže kako je beskrajno sretna što se još više zbližila sa svojim četveronožnim susjedom:

- Mi od trećeg mjeseca šećemo po brdima, upoznala sam ulice i šumice koje nisam znala da postoje, ljude i vlasnike pasa, pa ako se odlučim baviti politikom mogla bih skupiti gomilu potpisa od ljudi koje redovno srećem. A Ash? On se tome veseli, skače po meni kad dođem po njega, vrti se od sreće. - priča Heidi, koja kaže da je pandemija i bendu pomrsila planove. Prošle im je godine trebao izaći prvi album. No, zbog situacije su imali izbor: odgoditi ga ili ne održati normalnu promociju. Odlučili su ga odgoditi za vrijeme kada će moći napraviti pravu zabavu, što planiraju negdje za mjesec dana. Kako će se zvati taj dugo i pomno stvarani prvijenac?

- Jednostavno: kao ime benda. No, neki radijski urednici zezali su nas da bi se album trebao zvati "Heidina arka", koliko imamo životinja - kaže Heidi kroz smijeh. Premda o tome ne govori, poznato je kako godinama podupire i pomaže udruzi Berta iz Knina, kao i zagrebačkoj udruzi Indigo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 13:51