TOWER OF LONDON

Urnebesna povijest gavrana: George je otpušten, Grog pobjegao u pivnicu, a Edgar je bio luđak

Posao nije doživotan - ako ptica napravi neki prekršaj, dobit će otkaz. Stvarno
 Tolga Akmen/Afp/Profimedia

Prije nekoliko dana objavljeno je kako je nestala Merlina, ptica kojoj su tepali da je kraljica među gavranima koji čuvaju Tower of London. No, zanimljivo je što se sve tijekom vremena događalo među pticama čuvaricama: bilo je bjegova, otkaza i pravih glumačkih ostvarenja. No, jedno je bitno: ako ste gavran i dobijete ovo radno mjesto, nije vam ono zajamčeno doživotno. Drugim riječima, ako napravite neku glupost, letite van. Doslovno,

Tako je, recimo, prije 35 godina gavran George dobio nogu i to zbog neprimjerenog ponašanja. Napao je i uništio neke antene u blizini. Nećete vjerovati, ali o njegovom ponašanju je podneseno izvješće u kojem piše:

- U subotu, 13. rujna 1986., gavran George, koji je došao na rad 1975. godine, poslan je u Zoološki vrt Welsh Mountain. Ponašanje je nezadovoljavajuće, stoga usluga više nije potrebna.

Ti Englezi, složit ćemo se, stvari zaista shvaćaju vrlo ozbiljno.

Premda je pticama koje tamo rade obično na jednom krilu podrezano perje, da ne bi odletjeli, nekad se znalo dogoditi da gavrani iz Towera napuste svoju dužnost. Tako je, recimo, 1981. godine Grog nakon 21 godine vjerne službe Kruni odlučio preseliti u pivnicu. Nisu ga mogli natjerati da se vrati, pa su mu dozvolili da umirovljeničke dane provede među alkoholnim isparavanjima.

A bila su tu još dva gavrana - James Crow i Edgar Sopper. Kad je James, kojeg su svi jako voljeli, uginuo, Edgar je postao ljubomoran. Primijetio je koliku je pozornost dobio njegov mrtvi prijatelj, pa se srušio na tlo i pravio mrtav. Bio je toliko uvjerljiv da je čuvar zadužen za gavrane zaključio da je ptica uginula. Kad je nesretnik primio Edgarovo tijelo, ptica ga je snažno kljucnula po ruci i počela se manijakalno smijati. Nakon toga je povremeno znao plašiti posjetitelje tako da bi se srušio i glumio mrtvaca.

Bilo je tu još nekoliko otkaza, čudnih ponašanja, prijestupa... Sve u svemu, s obzirom na to da su gavrani pametni kao sedmogodišnjaci, uopće ne čudi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 09:06