ZA ŽIVOTINJE

Uskoro se na glavnom gradskom trgu održava ovogodišnji ZeGeVege. Evo što se sve sprema...

Svi posjetitelji dobit će i brošuru s receptima, veganskim trendovima i drugim korisnim informacijama i zanimljivostima

Prizor s festivala

 Marko Todorov/Cropix

ZeGeVege, najveći veganski festival u ovome dijelu Europe, ove se godine na glavnom zagrebačkom trgu održava 23. i 24. rujna. Tada će se predstaviti proizvođači veganske hrane i kozmetike koja nije testirana na životinjama te restorani sa street-food ponudom. Bolonjez od soje, hot-dogovi, burgeri, sirove torte, sladoledi, čokolade, savijače, svježi smoothieji, napici od kombuče, specijaliteti iz raznih dijelova svijeta kao što su: japanski suši, tantan-noodle, kushi-katsu, gyoza ili mochi, indijske samose ili libanonski falafel samo su neki od proizvoda koji će mamiti brojne posjetitelje.

Iz tekstova na edukativnim panoima i slušajući razgovore voditeljice Sare Mešin s utjecajnim osobama u svijetu veganstva, među kojima su i stručnjaci s područja nutricionizma i ekologije, moći će se saznati korisne informacije o dobrobitima veganskog načina života. Svi posjetitelji dobit će i brošuru s receptima, veganskim trendovima i drugim korisnim informacijama i zanimljivostima.

Oba dana odvijat će se zanimljiv program za djecu i odrasle. Organizatori Prijatelji životinja za petak 23. rujna od 8 do 20 sati najavljuju „Kocku istine”, statični javni performans tijekom kojega će aktivisti s maskama prikazivati na ekranima snimke iz industrija koje izrabljuju životinje i educirati o tome sve zainteresirane.

Ljubav i suosjećanje prema životinjama, želja za boljim zdravljem te briga za okoliš i planet poticaj su sve većem broju ljudi za prelazak na veganstvo. Događaji poput ZeGeVegea dobra su odskočna daska za povezivanje s istomišljenicima, upoznavanje s ponudom hrane i educiranjem kako započeti s takvim načinom života.

- S obzirom na to da uzgoj životinja radi hrane uzrokuje gotovo 50 posto zagađenja vode u Europi, utječe više na globalno zatopljenje nego cjelokupni svjetski promet i na svim razinama uništava naš planet, pozivamo sve da na ZeGeVege festivalu saznaju kako okrenuti taj kotač na drugu stranu. Svi posjetitelji imaju priliku na zabavan način i uz finu klopu naučiti o smanjenju potrošnje prirodnih resursa, smanjenju zagađenja okoliša i sprječavanju klimatskih promjena jer sve navedeno kreće od tanjura” - kažu Prijatelji životinja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 04:04