UDRUGA HYLA

‘Uspjeli smo, zaštićena su područja u kojima živi veoma posebna vrsta kornjače‘

Riječ je o jednom od najrjeđih i najugroženijih vrsta gmazova u našoj zemlji

𝘔𝘢𝘶𝘳𝘦𝘮𝘺𝘴 𝘳𝘪𝘷𝘶𝘭𝘢𝘵𝘢

 Blickwinkel/Alamy/Alamy/Profimedia

Udruga Hyla, organizacija koja se bavi zaštitom vodozemaca, gmazova, kornjaša, leptira i vretenaca, objavila je kako mogu reći da je ova godina počela fantastično, jer je prošli tjedan stigla odlična vijest: proglašen je prvi herpetološki rezervat u našoj zemlji. On obuhvaća dvije lokve u Donjim Majkovima i lokvu u Prljevićima u Općini Dubrovačko primorje, a proglašen je zbog očuvanja populacije riječne kornjače koja je jedna od najrjeđih i najugroženijih vrsta gmazova u našoj zemlji.

Lokve su značajne kao stanište strogo zaštićene vrste riječne kornjače. Oba lokaliteta dio su ekološke mreže Natura 2000 kao područja očuvanja značajna za spomenutu vrstu.

- Put do zaštite ove vrste kornjače bio je dug, od prvog projekta prikupljanja podataka o rasprostranjenosti već davne 2004. godine preko populacijskih istraživanja riječne kornjače do projekata "Zaštita riječne kornjače ???????? ????????".

Godine 2019. napisana je i Stručna podloga za izradu prijedloga plana upravljanja strogo zaštićenom vrstom s akcijskim planom (Šalamon i Štih, 2019). Plan upravljanja je i usvojen 2021. godine.

Nakon toga je Uprava za zaštitu prirode i Zavod za zaštitu okoliša i prirode pri Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja izradila je stručnu podlogu za zaštitu Posebnog herpetološkog rezervata u suradnji s Udrugom Hyla prepoznajući važnost zaštite staništa i vrste ???????? ???????? - objavili su na Facebooku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 09:40