ŠUMOBORCI

Uspješno pošumljavanje: U dvije godine posađeno više od 125 tisuća stabala

Uz brojne škole, u projekt se uključilo i 30-ak velikih tvrtki i drugih institucija čiji zaposlenici sudjeluju u akcijama

Ilustracija

 Niksa Stipanicev/Cropix

U mjestu Perjasica, nedaleko od Duge Rese završila je posljednja ovogodišnja, ukupno 76. akcija pošumljavanja u sklopu projekta CO2MPENSATING BY PLANTING, u dvije godine posađeno je više od 125.000 novih stabala.

Sadilo ih je 6500 volontera Šumoboraca, priopćio je u nedjelju Savez izviđača Hrvatske koji je prije dvije godine pokrenuo spomenuti projekt sa Hrvatskim šumama i kreativnom agencijom Hearth.

Projekt CO2MPENSATING BY PLANTING, prvi je hrvatski i regionalni programa za nadoknadu emisija CO2 sadnjom stabala. Svojevrsni je nastavak kampanje Boranka, s tom razlikom da se Borankom pošumljavaju požarišta Dalmacije, a ovdje kontinentalna područja gdje su šume stradale štetnim djelovanjem klimatskih promjena – sušenjem, olujnim nevremenima, zbog stranih štetnika i nametnika.

Unatrag mjesec dana, upravo u mjestu Perjasica, gdje je došlo do obolijevanja i sušenja crnogorične šume (ariš, smreka, bor), više od 1.500 volontera Šumoboraca u 19 akcija pošumljavanja posadilo je 24. 000 sadnica hrasta lužnjaka. U proljetnom i jesenskom ciklusu ove godine održane su 34 akcije s 2.800 volontera Šumoboraca.

Program Šumoborci edukativni je dio projekta, okuplja osnovne i srednje škole kojih se do sada uključilo više od 40, a kroz akcije pošumljavanja prošlo je više od 4.000 učenika.

Kroz projekt CO2MPENSATING BY PLANTING koji je krenuo krajem 2021. godine, do sada je organizirano 76 akcija pošumljavanja na 13 lokacija na kojima je sudjelovalo više od 6500 volontera Šumoboraca koji su osobno, uz pomoć izviđača, HEARTH-ovaca i šumara Hrvatskih šuma, posadili čak 125.000 novih stabala, najvećim dijelom u sadnicama hrasta.

Uz brojne škole, u projekt se uključilo i 30-ak velikih tvrtki i drugih institucija čiji zaposlenici sudjeluju u akcijama pošumljavanja. Odaziv volontera je sjajan te se od iduće godine planira i širenje projekta širom Hrvatske – od Dalmacije do Slavonije.

„Iduće godine, već od ožujka, nastavljamo dalje pa će se akcije, osim u Karlovačkoj i Zagrebačkoj županiji provoditi i u Sisačko-moslavačkoj i Splitsko-dalmatinskoj, a onda do kraja godine u ukupno 10-ak županija", najavio je Dan Špicer, glavni koordinator projekta CO2MPENSATING BY PLANTING.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 08:22