BRAVO!

Uz financijsku podršku grada, djeca sagradila 15 kućica za mačke koje žive na ulici

Izrada je trajala šest mjeseci tijekom kojih se izrezivalo pojedine dijelove i spajalo ih se ljepilom i šarafima

Kućice za mačke 
 

 Grad Rijeka

U suradnji Grada Rijeke i Doma mladih izrađeno je 15 kućica za slobodnoživuće mačke, koje će biti postavljene na lokacijama diljem Rijeke. Grad je za izradu osigurao 20 tisuća kuna.

Cilj projekta „Izrada kućica za slobodnoživuće mačke u gradu Rijeci“ bio je je naučiti djecu obradi drva, razvijati kod djece i odraslih empatiju prema životinjama, potaknuti kod građana brigu o slobodno živućim mačkama te stvoriti punktove kod kojih će građani sami voditi brigu o njima.

Pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Karla Mušković podsjetila je kako je projekt započeo kao amandman gradskih vijećnika Akcije mladih i Unije Kvarnera na proračun Grada Rijeke za 2022. godinu, čiji je prijedlog išao u smjeru postavljanja kućica za slobodnoživuće mačke, koje postoje u više europskih gradova.

„Odjel za zdravstvo i socijalnu skrb dugih niz godina s udrugom Mijau provodi projekt sterilizacije i kastracije slobodnoživućih mačaka s ciljem smanjenja njihova prirasta, na način da se mačke uhvati, sterilizira ili kastrira te vrati u okoliš. Kako bi te mačke bile što zaštićenije, krenulo se u izradu kućica. U našem gradu postoje kolonije slobodnoživućih mačaka na određenim područjima, a upravo na tim lokacijama, detektiranim uz pomoć Odjela za komunalni sustav, postavljamo kućice,“ kazala je pročelnica Mušković, dodavši kako se radi se o lokacijama na kojima već postoje građani koji hrane slobodnoživuće mačke i brinu se o njima te je izrazila nadu da će to raditi i dalje.

Ravnatelj Doma mladih Rijeka Goran Gračanin zahvalio se Gradu Rijeci na ukazanom povjerenju za provedbu projekta izrade kućica.

„Nadam se da će mačke uživati, a građani prepoznati projekt kao nešto što je na dobrobit mačkastih stanovnika ovog grada i da će čuvati i paziti ovu vrijednu imovinu nastalu dječjim rukama“, poručio je Gračanin.

Kućice za mačke izrađivalo je petnaestero djece u dobi od 8 do 13 godina u sklopu redovnih modelarskih radionica Doma mladih Rijeka tijekom školske godine 2022/23 i 2023/24. pod vodstvom voditeljice modelarske radionice prof. Lorene Kovač. Izrada kućica trajala je sveukupno šest mjeseci tijekom kojih su djeca s voditeljicom izrezivali pojedine dijelove kućica te ih spajali ljepilom i šarafima kako bi bile što otpornije prilikom izlaganja vremenskim uvjetima obilježenima čestim kišama na području našeg grada. Kućice su u naravi jednake, osim što su ulaz i izlaz postavljeni s lijeve, odnosno desne strane kako bi bile prilagođene lokacijama na kojima će se nalaziti.

Zelena boja je odabrana tako da se uklapa u okoliš, a šapice na krovu kućice su dodatno istaknute u crvenoj boji, izrađene od šperploče modelarskim alatima koji jesu prilagođeni djeci i koja ih redovno koriste na radionicama.

Također, veliku pomoć savjetima i osobnim angažmanom u dizajnu kućica pružila je gospođa Dunja Barbarić koja se već niz godina nesebično brine za slobodnoživuće mačke. Dizajn kućica je tako prilagođen naravi i potrebama mačaka koje žive slobodno, a unutarnji prostor je ispunjen slamom i takvih je dimenzija da se održi toplina u zimskim mjesecima.

Mačke su po prirodi samotne životinje i prilikom dizajna se vodilo računa da će u kućici boraviti jedna ili maksimalno dvije mačke. Dodatno je napravljeno potkrovlje u kojem mogu boraviti i gdje se može ostaviti suha hrana. Kosi krov omogućuje otjecanje kišnice, a postavljen je tako da potpuno pokriva jednu stranu te ulaz i podest na kojemu će biti zdjelice s vodom i hranom.

Izrađeno je 15 kućica koje će udomiti mace na sljedećim lokacijama:

Boćarski klub Pećine, Šetalište XIII.divizije 74 – Park iznad kluba

Šetalište Joakima Rakovca (u šumarku ispod ceste, preko puta stuba kojima se penje u Perivoj Gospe Trsatske)

Trsat (šumarak preko puta ovalnog parkića koji se nalazi ispred Osnovne škole Trsat i Ljekarne Trsat)

Stari grad (zelena oaza ispred crkvenih zidina kod Kosog tornja)

Krešimirova ulica (ulaz željezničke pruge u Luku Rijeka na Žabici)

Zamet (neposredna blizina vrtića, škole i ambulante)

Ratka Petrovića (šumica iznad okretišta)

Ive Lole Ribara (površina iznad bivšeg okretišta)

Bivio (zelena površina iznad okretišta autobusa)

Drenova (zelena površina kod okretišta autobusa)

Bogomira Ćikovića Marčeva (zelena površina ispod igrališta)

Srdoči (zelena površina ispod OŠ – prema igralištu)

Podvežica (okretište autobusa)

Krimeja (zelena površina ispod Ulice Martina Kontuša)

Vežica (zelena površina u Ulici Franje Belulovića)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 08:45