NEVIĐENO DO SAD

Uz pomoć tehnologije, novi dokumentarac otkriva supermoći najneobičnijih životinja na planetu

Tvorac mu je Oskarom nagrađeni redatelj James Cameron, a narator je slavni britanski glumac Benedict Cumberbatch

Ilustracija

 Johan Ordonez/Afp

Najnoviji dokumentarac National Geographica ima jedinstven pristup snimanju gotovo “nadnaravnih” životinja koje se nalaze diljem svijeta. Tvorac dokumentarne serije je Oskarom nagrađeni redatelj James Cameron, a narator je slavni britanski glumac Benedict Cumberbatch. Super/Natural poziva gledatelje da vide i čuju izvan normalne ljudske percepcije kako bi doživjeli svijet na način na koji ga doživljava određena vrsta. Od pogleda cvijeća iz pčelinje perspektive do vješto izvedene sekvence koja prati let sokola kroz guste krošnje, filmaši nas bliže nego ikad približavaju svijetu prirode i domišljatim životinjama koje u njemu žive, piše Green.

Koristeći najnoviju kinematografsku tehnologiju kao što su infracrvene kamere i vrhunski VFX, Cameron i njegov tim tkaju pripovijest koja je zabavna koliko i informativna. “Sve kamere prikazane su unutar sekvence, dok u drugim serijama imate samo jednu ili dvije kamere odjednom”, rekao je izvršni producent Tom Hugh-Jones. “Pokušali smo ne snimiti ništa što nije predstavljalo neku vrstu otkrića.” Rezultat je dubinska analiza visoke rezolucije koja gledatelje uvlači u radnju dok se odvija zamršena priča.

“Željeli smo približiti gledatelje radnji”, rekao je Hugh-Jones. “Bilo je potrebno puno strpljenja, suradnje i istraživanja znanstvenika iz različitih područja.” Prema Hugh-Jonesu, ključ za dobivanje iskrenih sekvenci je “pronalaženje osobe koja posebno radi sa skupinom životinja koja je smislila način da im se približi”. Sposobnost snimatelja da snime rijetke životinje u njihovim prirodnim staništima, a da ih ne uznemire, nije lak pothvat, zbog čega uz glavni tim od više od 30 ljudi, Hugh-Jones procjenjuje da je više od tisući ljudi u konačnici pridonijelo projektu.

Dok su brze kamere i dronovi odradili veliki dio zahtjevnog posla, VFX je korišten za prikaz novootkrivenog odnosa između mreže gljiva i korijenja drveća. Vizualna poboljšanja povećala su snimke šuma kako bi pomogla gledateljima da bolje razumiju kako drveće komunicira jedno s drugim kroz podzemnu “šumsku mrežu”.

Cumberbatch je prikladan izbor za pripovjedača, ne samo zbog svoje značajne glasovne glumačke vještine, već i zato što dočarava slike popularnog Dr. Strangea. Mistično, fantastičan ugođaj franšize Dr. Strangea prenosi se na Super/Natural, dajući seriji jeziv i nezemaljski ambijent. “Ništa nije onakvim kakvim se čini. Postoje stvorenja posvuda oko nas koja izgledaju obična, ali posjeduju supermoći koje tek počinjemo shvaćati,” pripovijeda Benedict Cumberbatch u traileru za Super/Natural. “Dobro došli u područje izvan ljudske percepcije, gdje je nemoguće moguće. Ako mislite da poznajete prirodu, razmislite ponovno.”

Kako nam tehnologija omogućuje dublje kopanje i otkrivanje misterija svijeta oko nas, dobivamo sve više neviđenih snimaka životinja i ekosustava koji su se razvili stoljećima prije nego što smo mi Zemlju nazvali svojim domom. Super/Natural nudi detaljniji uvid u te sustave nego ikad prije. Nova serija dostupna je za gledanje na Disney+ od 21. rujna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:01