TJEDAN ZAŠTITE

Uz pomoć učenika osnovnih i srednjih škola, postavljena još četiri hotela za kukce

U njima će svoj dom naći solitarne pčele, osolike muhe, bubamare, mravi, uholaže, gusjenice i stjenice

Hotel za kukce
 

 JU Međimurska priroda

Međimurski čuvari prirode Ivana Horvat i Antonio Krušelj, u utorak 23. svibnja postavili su čak četiri hotela za kukce uz pomoć srednjoškolaca i osnovnoškolaca. Tri hotela postavljena su u Hodošanu, a jedan kod Gospodarske škole Čakovec. Akcija postavljanja hotela za kukce organizirana je unutar obilježavanja Tjedna zaštite prirode, u organizaciji Međimurske prirode – Javne ustanove za zaštitu prirode.

Hoteli za kukce postavljaju se s ciljem očuvanja korisnih kukaca čija je uloga oprašivača nezamjenjiva. U novim hotelima za kukce svoj dom naći će solitarne pčele, osolike muhe, bubamare, mravi, uholaže, gusjenice i stjenice. Koordinatorica za postavljanje hotela kod Gospodarske škole Čakovec bila je profesorica Lea Šprajc, a u akciji su sudjelovali učenici iz razrednih odjeljenja cvjećara, pomoćnih cvjećara i vrtlara te njihove razrednice Natalije Varge i Karmele Radošević. Obol akciji dala je i Vesna Stunković ravnateljica Gospodarske škole Čakovec.

Nakon postavljanja hotela za kukce u Čakovcu, akcija je nastavljena u Hodošanu gdje su postavljena čak tri hotela. Organizatori akcije bili su Zaštitarsko – ekološka udruga PRODE iz Hodošana i Osnovna škola Hodošan. U akciji su sudjelovali i učenici OŠ Domašinec, OŠ Tomaša Goričanca Mala Subotica i OŠ Orehovica, tako da je u akciji marljivo radilo četrdesetak sudionika.

- Jedan hotel za kukce donirala je Međimurska priroda, a dva su za postavljanje pripremili članovi ZEU PRODE na čijem terenu jesu hoteli i postavljeni. Učiteljica Kristina Vrabec pripremila je i kratku prirodoslovnu radionicu na temu stanovnika hotela za kukce, a postavljanju je nazočio i Damir Kovačić, ravnatelj OŠ Hodošan - poručuju is Javne ustanove.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 11:23