U POHODU

Vatreni mravi prijete gospodarstvu: Unatoč svim naporima, ovi malci su nezaustavljivi

Smatra se kako su ove životinjice u zemlju stigle desetljećima prije nego su uopće otkrivene
 Scott Leslie/Minden Pictures/Profimedia

To što ljudi nisu uspjeli u zaustavljanju širenja invazivnih vatrenih mrava u jugoistočnom Queenslandu mogao bi koštati australsko gospodarstvo više od milijardu dolara godišnje, uključujući štetu na visokovrijednim usjevima, infrastrukturi i domovima.

Prethodno neobjavljena analiza troškova, koju je naručio upravni odbor koji upravlja epidemijom crvenih vatrenih mrava, a koju je prikupio Guardian Australia, kaže da im je najisplativije potpuno potamaniti ove mrave. Ideja da se ograniči njihovo širenje, po toj analizi, nije naočito isplativa. Procjenjuje i da bi njihovo širenje, a otkriveni su u Brisbaneu 2001. godine, izazvalo niz negativnih učinaka i na buduće generacije.

Vlada, doduše,već ima usvojen 400 milijuna dolara vrijedan plan uništenja ovih malenih stvorenja, no nije baš da im ide za rukom suzbiti makar njihovo širenje. Trenutno se munjevitom brzinom šire prema New South Walesu.

- Vatreni mravi su samo nekoliko kilometara od granice s NSW-om i, kada dođu, oni će se brzo proširiti diljem Australije - istaknuo je Reece Pianta iz Vijeća za invazivne vrste.

Izvješće ekonomista sa Sveučilišta Central Queensland modeliralo je ekonomske učinke širenja vatrenih mrava ako njihova invazija napreduje na 5 kilometara godišnje. U tom će slučaju do 2035. godine stići do poljoprivrednih zemljišta u Darlin Downsu, a to znači ekonomski trošak od 890 milijuna dolara.

Najveći dio troškova snosila bi kućanstva, koja bi plaćala pesticide, veterinarske račune i kvarove na električnoj infrastrukturi.

- Troškovi borbe protiv vatrenih mrava daleko su jeftiniji od troškova života s njima - tvrdi Planta i dodaje da štete koje su predviđene u izvješću već jesu stvarnost u južnom Queenslandu. Zbog ovih se životinjica zatvaraju igrališta, vrtni centri i parkovi, a oni utječu na polja trske, škole, stambenu izgradnju i prirodna staništa.

- Ako hitno ne pojačamo napore na iskorjenjivanju, bit će nam kao u SAD-u Tamo zbog ovih mrava godišnje država gubi oko sedam milijardi dolara - istaknuo je.

Smatra se kako su ove životinjice u Australiju stigle desetljećima prije nego su uopće otkrivene. Vjeruje se da su doputovali na brodskim kontejnerima iz SAD-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 21:16