NESREĆA

Veličanstveni orao stradao pokraj Karlovca: ‘Sumnjamo na slomljeno krilo...‘

Ove ptice imaju raspon krila od nevjerojatnih 2,5 metra, a ženke su fizički veće i snažnije

Ranjeni orao štekavac

 Ranger-Čuvari Prirode Karlovac

Da svaki ljuskavi, čupavi i pernati život jednako vrijedi dokazali su još jedom iz udruge Ranger - čuvari prirode Karlovac. Njihovi volonteri su u subotu dobili dojavu da je u mjestu Husje nedaleko od Karlovca ozlijeđen orao štekavac. Oni koji su pticu pronašli i spasili joj život javili su im kako misle da se radi o slomljenom krilu.

Zbog toga su ga rangeri odlučili odvesti na Veterinarski fakultet u Zagrebu, kako bi se rendgenski snimilo krilo i utvrdilo je li zaista riječ o lomu. Plan je bio da se nakon toga ptica na oporavak pošalje u oporavilište za divlje životinje. Nekoliko sati kasnije objavili su kako je došlo do promjene plana: prekrasna životinja poslana na skrb udruge AWAP, čiji će se volonteri pobrinuti za ozljedu.

image

Ranjeni orao štekavac

Ranger-Čuvari Prirode Karlovac

- Izgleda da je slomljeno krilo, ali će u udruzi utvrditi što se točno dogodilo i dati sve od sebe da se opravi. Kad se to dogodi, mi dolazimo po njega i vratit ćemo ga nazad na mjesto na kojem je pronađen - kažu nam rangeri.

Orao štekavac poznat je kao životinja koja u prirodi nema neprijatelja, osim ljudi. Ove veličanstvene ptice imaju raspon krila od nevjerojatnih 2,5 metra. Poznati su i po tome da su ženke fizički veće i snažnije, a riječ je o pticama koje su monogamne. Zbog toga je izuzetno važno orla vratiti na mjesto na kojem je pronađen, jer je lako moguće da ga tamo čeka partnerica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 13:17