VIDEO

Velika bijela ili obična golema psina? Nevažno, od bliskog susreta s morskim psom zastaje dah

Snimljena je u vodama Norveške i može biti pokazatelj klimatskih promjena

Ilustracija

 Fotograferen.net/Alamy/Profimedia/Fotograferen.net/Alamy/Profimedia

Iako autori snimke smatraju da su u vodama na sjeveru Norveške vidjeli veliku bijelu psinu, koja tamo nikad nije viđena, moguće je kako su im u strahu ipak bile velike oči. Stručnjaci vjeruju kako je riječ o običnoj golemoj psini, jednoj od pet vrsta morskih pasa koja pliva u tim hladnim vodama.

No, znanstvenici ipak dopuštaju mogućnost da je to velika bijela psina, iako bi ih to uznemirilo. Bio bi to još jedan pokazatelj uznapredovalih klimatskih promjena, jer ta psina nikad ne dolazi u hladna mora. Zapravo, velike bijele preferiraju ona koja su topla između 12 i 30 stupnjeva. Može ih se vidjeti oko obala južne Australije, južne Afrike i Kalifornije, a ponekad, iako puno manje, čak i u Sredozemnom moru. Zanimljivo je kako se radi o jednoj od rijetkih životinja koja se ne može naći ni u jednom akvariju i to zbog njihovog specifičnog životnog stila. Ugrožena su vrsta i često ih se ubija jer su veliki psi, pa ljudi misle da će ih napasti.

No, o kojoj god da se psini radilo, snimka je zaista posebna. Velika životinja se približila brodu i prošla ispod njega, toliko blizu da to oduzima dah.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:42