VIŠE DESETAKA DNEVNO

Veliki pomor miševa na Kvarneru, mještani uznemireni: ‘Nalazimo ih oko kuća, na cesti, ispod auta…‘

S obzirom na blizinu Gorskog kotara, i mišje groznice koja je tamo zabilježena, zabrinutost stanovnika je izuzetno velika
Ilustracija
 Anirut Rassameesritrakool/Alamy/Alamy/Profimedia

Žitelji gornjeg područja Općine Matulji proteklih nekoliko dana s razlogom su vidno uznemireni. Naime, zabilježen je veliki pomor poljskih miševa. Kako kažu žitelji Rupe, Brguda, Bregi, Muna, Žejana, Zvoneće, Jušići, unutar njihovih okućnica, pod autima, u vrtovima, na cesti, dnevno nalaze na desetke uginulih životinja, piše Novi list.

S obzirom na blizinu Gorskog kotara, i mišje groznice koja je tamo zabilježena, zabrinutost Matuljaca koji su alarmirali komunalnu službu, ali i zvali veterinare, je izuzetno velika.

– Tako što još nismo doživjeli. Znalo se nakon deratizacije naći pokoji uginuli miš, ali u ovakvoj količini ne. Evo, neki dan mačka mi je na tepih pred vrata donijela pet krepanih miševa, a susjed ih je oko kuće sakupio više desetaka. Točnije u petak 35, u subotu 17, nedjelju 19 i u ponedjeljak 9 uginulih miševa, rekla je žiteljka gornjeg matuljskog područja.

Općina Matulji odmah po prijavi na pomor miševa kontaktirala je nadležne službe koji su ih izvijestili da nema mjesta panici jer je to najvjerojatnije posljedica deratizacije. Ipak, Općina Matulji zatražit će daljnje istraživanje pomora.

– Nismo zadovoljni tim odgovorom i smatramo da treba točno utvrditi zbog čega se to događa. I prije se radila deratizacija pa se nikada tako nešto nije događalo. Obratit ćemo se i Nastavnom zavodu i tražit ćemo da se tome posveti malo veća pažnja i ukazati da je, ne tako daleko, u Gorskom kotaru zabilježena mišja groznica, objasnio je Danijel Jerman, pročelnik jedinstvenog upravnog odjela Općine Matulji.

I područje Vinodolske općine bilježi slične pojave, no zasad su prijavljena tek dva-tri slučaja, piše Novi list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. svibanj 2024 15:25